Un copil poate “bifa”, in medie, intre cinci si opt raceli pe an. Sau chiar mai multe, daca are in preajma prieteni, surori sau frati “generosi”, care sa le ofere germenii. Iar daca micutul “prinde” si cate un episod de, spre exemplu, gripa, atunci distractia de durata iti este asigurata; asteapta-te la o mai lunga perioada de mucisori, stranut, tuse si o stare generala proasta.
Nu poti face prea multe lucruri pentru a-ti proteja copilul de virusi, germeni, bacterii neprietenoase, nu-i asa? Dar poti invata principalele reguli de prevenire a unor raceli si, mai ales, de a face diferenta dintre o raceala si o gripa. Iata care sunt cele mai intalnite mituri legate de raceala, gripa si medicamentele pentru acestea.
Adevar sau Mit: Antibioticul distruge germenii care cauzeaza racelile si gripa
Mit. Racelile si gripa sunt provocate de virusuri, scrie babycenter.com. Antibioticul distruge bacteriile, nu virusurile. Prin urmare, de ce sa-i dai unui copil antibiotic pentru raceala?
Antibioticul va fi administrat doar in cazul unor complicatii reale, de exemplu, a unei suprainfectii, a infectiilor urechii, sinuzitei, pneumoniei sau in cazul unei infectii generalizate (sepsis).
Adevar sau Mit: Nu exista nicio diferenta intre raceala si gripa.
Mit. Racelile trec fara a cauza probleme serioase, in timp ce gripa poate duce la complicatii mai urate, precum bronsita sau chiar pneumonia.
Unui copil cu varsta de cel putin 1 an (se poate da si la mai mic, conform prescriptiei medicului) ii putem oferi medicamente antivirale pentru a distruge virusul, pentru a-l ajuta sa se recupereze mai usor sau pentru a-i scurta episodul de raceala (in raceala nu se da antiviral, in gripa se da). Medicamentele antivirale sunt mai eficiente daca sunt luate in primele 48 de ore de la debutul simptomelor racelii.
Exista diferenta intre raceala si gripa! Simptomele racelii apar treptat. De exemplu, copilul incepe sa stranute, apoi simte ca il deranjeaza ceva in gat sau poate ca are un nas mai “curgator”, mucozitatile fiind transparente la inceput. Sau poate ca simte ca are nasul “infundat”, o usoara durere de cap, insotita de o stare de oboseala, febra mica.
Cand gripa vine, “nu vine, ci te loveste!”. Simptomele gripei se fac simtite foarte repede si aduc si o stare generala de moleseala, de rau. Apare imediat si ferba, care are valori mari si dureaza 3-5 zile. Copilul se va simti foarte obosit si se va plange de dureri in tot corpul. Vei observa ca are o tuse seaca, dureri mari in gat, dureri de cap, ochi inrositi, si de cele mai multe ori refuza sa manance.
Atentie! Adreseaza-te medicului daca starea copilului se agraveaza sau observi ca simptomele gripei ii aduc un disconfort vizibil puiului tau.
Citeste si: Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie
Adevar sau Mit: Anumite suplimente pot diminua simpomele sau chiar durata racelii/gripei
Partial adevarat. Exista studii care sustin ideea ca unele suplimente ajuta sau amelioreaza simptomele racelii/gripei, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, precum si studii care ar spune ca acestea tin mai mult de efectul de placebo.
Foarte multi oameni sustin ca Vitamina C, Echinaceea si alte suplimente promovate i-au ajutat atunci cand acestia s-au confruntat cu racelile, iar in cazul copiilor (care mergeau in colectivitate) episoadele de raceala au fost scurtate.
Atentie! Inainte de a-i oferi copilului orice supliment, discuta cu pediatrul. Exista remedii naturiste care pot avea afecte secundare foarte periculoase.
Ce spun pediatrii?
Parintii le ofera imediat copiilor medicamente, fiindca “le este frica de faptul ca li se poate intampla copiilor ceva grav, de aceea trebuie sa actioneze cumva”, spune Dr. Mieke van Driel, seful departamentului de pediatrie din cadrul Universitatii Queensland in Australia. In plus, “parintii vin cu acea amintire din copilarie, atunci cand primeau “ceva” (n.a –medicamente)” pentru a li se mai diminua disconfortul adus de raceala” sustine Ian Paul, profesor in pediatrie la Penn State College of Medicine din SUA.
Iata ce sustine Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru si consultant in alaptare:
„Suntem in plin sezon de gripa si viroze respiratorii. De gripa ne putem proteja prin vaccinarea antigripala, de virusi in general ne ferim evitand locurile aglomerate. Copiii contagiosi (in primele zile de boala) ar trebui sa nu mearga in colectivitate, sa tusim sau stranutam sau suflam nasul in servetel si apoi sa ne spalam pe maini, sa aerisim frecvent si sa dezinfectam suprafetele. In raceli sau gripa tratam simptomele, si cerem sfatul medicului cand starea de rau persista mai mult timp”.
Traducere si adaptare: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?
este necesar ca unui bebelus sa i se faca o aspirare cu un produs a carei putere de suctiune sa fie controlata astfel incat sa nu i se irite mucoasa nazala, care poate atrage in timp tot felul de afectiuni ale aparatului respirator. Duobaby de la Omron, para, aspirator cu suctiune orala