Obezitatea la copii reprezinta o problema importanta de sanatate publica. In prezent, in Romania, 1 din 2 copii este considerat supraponderal sau obez ceea ce ne situeaza pe locul doi in Europa ca incidenta a obezitatii infantile. Prevalenta crescanda a obezitatii infantile este asociata cu aparitia riscurilor considerate anterior a fi „boli adulte”, incluzand diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, steatoza hepatica, apneea de somn si dislipidemia. Da, desi este greu de crezut toate aceste boli apar in prezent si la copii. Dar despre obezitatea infantila ne ofera detalii dr. Elena Tambrea, medic nutritionist la Clinica de Nutriție KiloStop.
Cea mai obisnuita cauza a obezitatii la copii este dezechilibrul energetic datorat ingestiei calorice care depaseste arderile, combinata, in rare cazuri, cu o predispozitie genetica. Cu alte cuvinte, copiii mananca mai mult din punct de vedere caloric decat capacitatile lor de ardere a acestor calorii. Aici fie vorbim de alimente dense caloric, fie de portii mult prea mari.
Evaluarea copiilor cu obezitate vizeaza determinarea cauzei care a dus la ingrasare si stabilirea riscurilor rezultate din excesul de greutate. Interventiile privind stilul de viata in familie, inclusiv modificarile dietetice si cresterea activitatii fizice, reprezinta piatra de temelie a gestionarii greutatii la copii. Se recomanda o abordare stationara a managementului greutatii copiilor si adolescentilor, luand in considerare varsta copilului, severitatea obezitatii si prezenta comorbiditatilor legate de obezitate in determinarea stadiului initial al tratamentului.
Vezi si Pachetelul de la scoala: ce trebuie sa contina
Pana la dezvoltarea de programe nationale de interventie si educatie in scoli sau disparitia chioscurilor din preajma gradinitelor si scolilor este necesara interventia apartinatorilor, aceasta constand in preventia precoce.
Masurile de preventie pot sa inceapa inca din faza de preconceptie
Studiile recente arata ca starea de sanatate si greutatea parintilor la momentul conceptiei pot sa influenteze major selectia genelor care se vor exprima la viitorul bebelus. Mai mult, vor influenta si evolutia greutatii viitorului adult.
La fel de importanta este si viata intrauterina, moment in care mama poate sa influenteze aportul de calorii si nutrienti care ajung la fat. Astfel, alimentatia mamei poate sa joace un rol cheie in stabilirea sanatatii copilului ei. De exemplu, exista studii care atesta faptul ca formarea placii de colesterol de pe artere poate sa inceapa inca din viata intrauterina, procesul fiind influentat direct de consumul de grasimi hidrogenate de catre mama.
Cei… 5 ani de acasa
Pe de alta parte cel mai important rol in prevenirea obezitatii la copii il joaca familia si cadrul social in care acestia isi desfasoara activitatile. Este foarte posibil ca, la un moment dat, copiii sa isi doreasca sa testeze gustul burgerului de la fast-food sau al sucului de la chiosc. Exact pentru aceste momente trebuie educati si sustinuti, astfel incat sa invete sa faca alegerile corecte.
Este cunoscut faptul ca obiceiurile alimentare si gusturile se dezvolta si se stabilizeaza pana la varsta de 5 ani, timp suficient ca parintii sa intervina in alegerile copiilor lor si sa reuseasca sa seteze prin propriul exemplu modele pe care cel mic sa le urmeze.
Citeste si Probleme de alimentatie la copii
Fara restrictii, doar alegeri
O educatie de calitate care sa ii sprijine pe micuti in alegerile alimentare corecte nu implica restrictii ci, din contra, ni se recomanda sa ii incurajam sa incerce gusturi si texturi diferite cu amendamentul ca fiecare experienta noua sa fie insotita de explicatii si variante de alegeri.
Nutrientii cei mai importanti pt cei mici sunt carbohidratii. De aceea ei trebuie invatati inca de mici cu gustul glucidelor de calitate care sa provina din fainoase integrale sau fructe. Aproape la fel de importante sunt proteinele si grasimile din lactate nedegresate, oua, carne slaba si peste. Se recomanda ca de fiecare data cand introducem un aliment nou sa il asociem cu unul deja cunoscut copilului. De exemplu, pt a deveni mai usor de acceptat, spanacul sau broccoli se combina cu lactate in supe crema.
De asemenea este indicat sa lasam copilului loc de decizie si sa nu se insiste la nesfarsit cu preparate sau alimente refuzate de el in repetate randuri lasandu-l astfel sa-si dezvolte propriile gusturi.
Joaca de-a mancarea
O alta strategie de succes propusa de psihologi in educatia alimentara la copii presupune apelarea la eroii preferati sau la jocuri care sa explice importanta alimentatiei sanatoase. Cu siguranta portocala sau buchetul de broccoli vor deveni mai interesante daca se transforma in surse de energie pt Superman sau Scooby-Doo sau se transforma in eroii principali ai unei povesti.
Studiile arata ca micutii care se joaca mai mult cu parintii si/sau fratii mai mari sunt mai putin predispusi riscului de a se ingrasa probabil prin reducerea stresului si cresterea sentimentului de siguranta si incredere ceea ce creeaza un mediu propice de educare.
De asemenea, implicarea celor mici in pregatirea mancarii si transformarea gatitului in motiv de joaca poate sa contribuie major la educatia alimentara a acestora prin corelarea cu timpul petrecut in familie.
Prieteni de nadejde: natura, animalele si miscarea
Este cunoscut faptul ca miscarea zilnica are un rol major in prevenirea obezitatii atat la copii cat si la adulti.
Copiii se misca natural prin joaca si activitati in aer liber. De aceea parintii sunt sfatuiti sa intarzie cat mai mult momentul primului telefon sau laptop si mai degraba sa incurajeze miscarea prin implicarea activa la activitatile exterioare sau de joaca.
Pentru iubitorii de animale, o strategie de succes poate sa vina prin introducerea in familie a unui prieten patruped care sa ii stimuleze si sa i responsabilizeze permanent pe cei mici cu atat mai mult cu cat ultimele studii arata o scadere a incidentei astmului si o crestere a rezistentei sistemului imunitar in randul copiilor care cresc in contact cu natura sau in preajma animalelor.
Asa ca, pana la dezvoltarea de programe nationale de interventie si de educatie in scoli sau disparitia chioscurilor din preajma gradinitelor si scolilor este necesara interventia familiei.
Vezi si Mesele copioase si activitatea fizica redusa sunt cauzele obezitatii la copii
Autor: dr. Elena Tambrea