Ce este o doula si cum te poate ajuta la nastere?

Doula este versiunea feminina a cuvantului grecesc “doulos”, ce inseamna “ingrijitor”. Doula este “cea care are grija de femeie”, nu atat pe perioada sarcinii, cat in timpul nasterii, atunci cand femeia are nevoie de ajutor emotional. Poate chiar mai mult ca oricand.

Doula nu este moasa, nu are nici competentele medicale ale ginecologului, dar poate face o echipa minunata cu cei doi specialisti si ii poate oferi suportul necesar femeii care urmeaza sa devina mama.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre rolul doulei si de ce ai avea nevoie de ajutorul acesteia, atunci te invitam vineri, pe 28 septembrie, la seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si BABY EXPO, in cadrul Salii Polivalente. 

Ce este mai exact o doula? Este un fel de „antrenor” de nastere. Ea ii poate oferi femeii, aflate travaliu suportul fizic si emotional de care are nevoie si/sau o poate ajuta pe proaspata mamica sa se descurce cu ingrijirea bebelusului.
Moasa si ginecologul ii vor oferi gravidei ingrijirea medicala de care are nevoie aceasta, iar doula este cea care poate completa cu succes, dar ajutand enorm pe partea emotional, fara a interfera cu specialistii.

Doula le poate oferi, atat mamei, cat si partenerului acesteia, suportul informational de care au nevoie pentru a lua o decizie informata.

In mod normal, femeia insarcinata se va intalni cu doula cu cateva saptamani inainte de nasterea propriu zisa, pentru a discuta despre procesul nasterii, despre frici si nelinisti, despre cum ar trebui sa se pregateasca emotional de acest moment, despre cum ar putea sa o ajute pe viitoarea mama, explicandu-i tehnici si metode de respiratie, astfel incat sa-i amelioreze din durerile simtite. Doula este cea care ii poate explica femeii insarcinate cum ar putea gestiona stresul din timpul nasterii si poate ramane calma, atunci cand si partenerul viitoarei mamei devine nelinistit.

Ce inseamna serviciile oferite de doula? In mod normal, acestea pot fi: o convorbire telefonica, urmata de o intalnire fata in fata, asistarea din timpul nasterii, oferirea suportului in cazul alaptarii, imediat dupa nastere, suport prin sms-uri si mail-uri, atunci cand se apropie acea data probabila a nasterii sau mesaje si la cateva zile dupa nastere, in functie de cum stabiliti impreuna. Uneori doula poate oferi si ajutor in primele zile de dupa nasterea bebelusului, atunci cand inca nu esti increzatoarea despre ingrijirea micutului.

Adelina Mitrofan Badea, doula

Poti afla mai multe de la doula Adelina Mitrofan Badea, care va veni la seminarul “Povestea nasterii naturale”, sa le vorbeasca viitoarelor mame, despre cum poti avea o nastere frumoasa si fireasca, exact asa cum ti-o doresti.

Alaturi de doula Adelina Mitrofan Badea, vor fi prezenti si urmatorii specialisti: Ioan Boleac, ginecolog-obstetrician, Irina Popescu, moasa, Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian, dar si Ela Craciun, cunoscuta bloggerita de parenting, cunoscuta si ca SuperMom.

 

Seminarul este organizat de www.superbebe.ro si BABY EXPO si va avea loc vineri, pe 28 septembrie, la Sala Polivalenta. Detalii despre eveniment, aici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here