Mirela Retegan: ,,Gasca Zurli a inceput din nevoile mele de mama”

Sunt parinte si ma gandesc ca ar fi fost tare bine daca avea si generatia noastra o ,,Gasca Zurli”, o trupa fenomen national care ne-ar fi infrumusetat copilaria. Ce bine ca puiul meu are aceasta bucurie. Ce minunat ca toti copiii din aceasta tara pot canta zilnic “Am o casuta mica, asa si asa…”.

Am fost sa-i spun acest lucru si Mirelei Retegan, cea care a creat ,,Gasca Zurli”. Mi-am zis ca trebuie sa stie si mai ales, ca trebuie sa continue. Sa creeze, sa bucure, sa fie. Asa mi-a povestit mai multe despre Gasca Zurli, care „a inceput din nevoile de mama”, despre personajele preferate ale copiilor, dar si despre alte visuri.

Citeste si: Mirela Retegan: ,,In spatele unui copil lumina e un parinte soare”

 Sunteti una dintre cele mai joviale prezentatoare de radio din Romania. De unde aveti atata energie? Care este secretul?

Din faptul ca traiesc in prezent, ca sunt foarte constienta de ceea ce fac. Nu mi se intampla lucruri, ci muncesc foarte mult ca lucrurile acestea sa se intample. Muncesc pentru relatia cu copilul meu, muncesc pentru relatia cu angajatii mei. Este foarte multa munca in spatele pozitivismului si optimismului meu.

Muncesc sa-mi amintesc in fiecare zi ca astazi este despre astazi si nu e doar un titlu de carte, ci chiar cred ca suntem norocosi sa fim astazi si ca nu stim cat mai dureaza totul, de aceea incerc sa iau de la acest astazi cat pot de mult.

De asemenea, din bucuria cu care dau, primesc inapoi inzecit, din bucuria cu care las lucrurile si oamenii sa vina si sa plece din viata mea.

Din fericire, nu sunt deloc ancorata in nevoile materiale. Nu mi-au lipsit niciodata, pentru ca am muncit tot timpul sa am ceea ce-mi trebuie, dar nu m-am agatat niciodata de nicio poseta, de nicio pereche de cercei, de nicio casa, de nicio masina. Nimic n-a fost de neinlocuit pentru mine.

Suna a “mindfulness”, ati citit sau ati urmat traininguri in acest sens?

 Nu, bunica mea mea a fost trainer-ul meu de “mindfulness” (rade) , ea imi spunea ca, atata timp cat o sa fiu pe calea mea, n-o sa gresesc drumul si ca trebuie sa-mi stabilesc calea, sa ma hotarasc ce vreau sa fac, si dupa aceea pot sa ma duc pe cate drumuri vreau eu, daca raman pe calea mea!

Au existat semne pe care le-ati recunoscut ca fiind indiciile catre calea pe care sa o urmati?

Da, copil fiind, eu mi-am dorit sa fiu educatoare. Am simtit de la inceput ca acesta este lucrul pe care pe mine ma bucura cel mai tare si asa iti dai seama, de fapt,  unde a pus Dumnezeu harul in tine, pentru ca fiecare dintre noi are un pumn de har, doar ca refuzam sa-l acceptam.

Uneori ni se pare ca e mai putin decat asteptarile pe care le are societatea de la noi si atunci “de ce sa ma fac eu bucatareasa?”, chiar daca poate acolo este harul meu, mai bine ma fac contabila? De ce sa ma fac croitoreasa, chiar daca sa cos haine imi place cel mai mult? Nu e ok sa fii croitoreasa, mai bine ma fac PR-ista sau corporatista si traiesc nefericita toata viata, pana ajung la 50 de ani sa las tot, intr-un moment de disperare, sa-mi cumpar o masina de cusut, niste materiale si sa fac ceea ce n-am apucat sa fac toata viata.

Eu m-am lasat, pur si simplu, in ceea ce am simtit ca imi doresc sa fac si am avut curajul sa risc totul pe cartea care mi s-a aratat. Uite, primul spectacol cu Gasca Zurli eu l-am scris intr-o noapte, pe la trei dimineata m-am trezit si intr-o ora am scris cap-coada tot conceptul, am stiut exact ce vreau. Sigur ca e un exercitiu si ca pana acolo eu facusem deja foarte multe evenimente pentru copii. In ’94 eu faceam emisiunea pentru copii – “Microfonul copiilor”. Nu e o intamplare. Au fost puse multe caramizi acolo, pana cand mi-am dat seama ce vreau sa fac.

Citeste si: Andra Pascu: „Mamele uita tot ce a fost greu!”

Povestea “Zurli” cum a inceput?

A inceput din nevoile mele de mama. Mi-am dat seama ca societatea romaneasca nu are un astfel de concept, in care copiii sa invete liberi. Mi-am dorit niste spectacole in care copiii sa se manifeste liber, sa aplaude, sa cante, sa tipe, sa danseze, nu haotic, dar sa poata face asta, si sa nu mai aud niciun adult in sala care zice “Shhh…shhhhht”, asa cum se intampla la spectacolele clasice.

Sigur ca e nevoie si de ele, eu vorbesc despre ce nu era, nu exista asa ceva in Romania. Si din fericire, am fost eu, prima care s-a inhamat sa construiasca acest spatiu.

Gasca Zurli este un fenomen! Constientizati ce amploare a luat?

Uneori, dar in cea mai mare parte a timpului n-o fac. Sunt in acel moment in care ma opreste lumea pe strada, in Dublin, sa-mi spuna ca n-au mai gasit bilete la spectacol sau eram in Barcelona si am primit un mesaj pe Facebook “tocmai am trecut pe langa dumneavoastra, pot sa ma intorc sa fac o poza pentru copilul meu?” Sau in Patagonia, cel care facea curat in cabina avea un copil in Mexic care urmarea Gasca Zurli.

Atunci cand am venit din Paris a iesit pilotul si mi-a spus “o sa va duc in siguranta acasa, pentru copiii mei, stati linistita, ca nu mi-as ierta niciodata sa vi se intample ceva”.

Acestea sunt ocazii in care realizez si atunci cand primesc mesaje de la parinti cu copii bolnavi cu boli incurabile si care isi fac citostaticele pe Aram-zam-zam sau vaccinul pe “Am o casuta mica”. Atunci realizez.

Altfel eu sunt intr-un permanent proces de creatie. Inca nu m-am oprit ca sa ma uit in urma sa zic “Wow, ce am facut”. Eu ma uit in fata, ma gandesc, deja stiu ce spectacol avem la toamna, stiu ce vreau sa fac la anul, stiu unde vreau sa fiu peste 5 ani.

Mi-a scris o mamica – acum 10 ani era in salile noastre de spectacol cu un copil de 5 ani, care astazi are 15 ani –  “vei face parte toata viata din copilaria copilului meu”. E foarte emotionant, atunci cand realizezi ca esti parte din viata copiilor.

Eu sper la un moment dat sa pot sa construiesc o Caza Zurli de-adevaratelea, in care ei sa vina ca la un muzeu, in care sa-si regaseasca toata copilaria.

Mi-a spus o adolescenta, nici nu mai stiu unde eram, in ce oras din tara: “Va rog sa nu va opriti niciodata, pentru ca mie, atunci cand o sa-mi fie dor de copilaria mea, o sa vreau sa revin la un spectacol cu voi”.

Sau o mamica din Dublin pe care fetita a intrebat-o: “mami, dar tu ai avut-o pe fetita Zurli atunci cand erai mica? Si mergeai la spectacolele cu Zurli?”

Cum ati ales personajele?

Nici nu mai stiu. Tasha si Tashu… Tasha a fost catelul Mayei, primul ei catel. La 6 ani a primit un pechinez, care se numea Tashu si care era minunat si pe care l-am pierdut imediat dupa ce l-am pierdut pe tata. Maya a fost foarte suparata ca am pierdut catelul si atunci am inventat acest personaj.

Fetita Zurli – pentru ca eu am crescut o fetita, am fost mai apropiata de nevoile fetitelor, de felul in care se manifesta ele.

Primele personaje pe care le-am inventat, acum 13 ani in urma, au fost Zana Buna si vrajitoarea Tura Vura. Pe urma, incet-incet, in fiecare an, a mai aparut cate un personaj: Yuppi, Zdranganel, Clopotel, Baietelul Zurli etc.

Anul trecut ultimul personaj a fost Zambetul. Super eroul nostru este Multumesc. Anul acesta o sa apara in toamna Pinguinul Magelan.

Eu am adus un pinguin din Patagonia, pe care Fetita Zurli il iubeste foarte tare. Ea i-a pus numele Pipi, dar baietii n-au fost de acord cu acest nume si au spus ca trebuie sa-l cheme Magelan, pentru ca punguinii sunt inteligenti, pot sa cucereasca lumea. La toamna vom pleca intr-o calatorie cu pinguinul Magelan, care va fi noul personaj din Gasca Zurli.

Am citit urmatoarele: “Gasca Zurli ii invita pe copiii din Romania in Casa Zurli”. Spuneti-ne mai multe despre casuta, despre ce este vorba?

Acesta este noul produs Zurli: Casa Zurli. Produsul Casa Zurli este o cutie de carton in forma de casa, in care ei vor putea sa-si tina jucariile, sa se joace de-a Casa Zurli.

Prin acest concept incerc sa-i imprietenesc pe copii cu nevoia de a tine casele curate. Casa le vorbeste in acest spectacol si ii face sa inteleaga, ca asa cum lor le plac hainele curate si ei ii place sa fie curate. Invatam, astfel, sa tinem curat in casa, invatam sa ne bucuram de casele noastre, sa salutam casa cand venim si plecam de acasa. O sa va placa foarte tare. O sa-si dea seama si adultii ca iau casele ca pe ceva ce li se cuvine, ca pe niste pereti, fara sa puna suflet si energie in casa, si ajung si se intreaba de ce nu se simt bine in casa la ei sau simt nevoia in permanenta de schimbare. Daca nu i-ai dat nimic casei, nici ea nu-ti da.

La ce visati acum? Ii veti surprinde in curand pe parinti si pe copii cu o noua carte?

Acum imi doresc sa reusesc sa ilustrez si sa tiparesc toate povestile cu Gasca Zurli. Fiecare spectacol a avut la baza o poveste. Din pacate, mi-a fost foarte greu sa gasesc pe cineva cu care sa rezonez si care sa faca aceste desene. De data aceasta am gasit o desenatoare foarte draguta, din Focsani, ea va face ilustratiile pentru Casa Zurli, dar si pentru carticica noua Casuta Zurli. Profit de compatibilitatea dintre noi sa ii trimit toate povestile pe care eu le am in sertar, pentru ca am foarte multe povesti scrise de mine, care asteapta sa fie tiparite.

Cu “Antrenorul parintilor”, o sa plec in septembrie, in 10 orase din Romania si o sa fac, pentru prima oara, niste workshop-uri cu parintii. Este vorba despre un workshop de doua ore, parintele/parintii si copilul, prin care invata sa se joace. Prin workshop ii fac sa se deschida, copiii sa-si inteleaga mai bine parintii, dar si parintii sa devina mai receptivi la nevoile copiilor lor.

O sa mergem in tarile nordice (Suedia, Danemarca si Norvegia), apoi in cateva orase din Germania, apoi in Paris si in Belgia. Avem Zurlandia, festivalul Familiei Editia a 3-a, in 16-17 iunie. Avem foarte multe pregatite pentru copii.

 

Gasca Zurli este trupa fenomen national pentru copiii din Romania. Este cel mai mare brand pentru copii 100% romanesc. Gasca Zurli s-a nascut in mintea si in inima Mirelei Retegan, femeia care a dus dragostea pentru copilul ei la rang de fenomen national. Casa Zurli este cea mai noua productie marca Zurli despre educatie prin joaca.

Casa Zurli este un spectacol care impleteste armonios ideea ca spiritul unei case se afla în inimile celor care o locuiesc, ca atunci cand facem curatenie în case facem curat si in mintea si sufletele noastre, ca armonia este o munca de echipa care implica fiecare membru al familiei. Iar atunci cand reusim sa gasim echilibrul intre toate acestea, viata noastra este mai frumoasa! Cea mai noua productie marca Zurli aduce cantece nou-noute prin care cei mici invata sa fie responsabili, jucandu-se.

Programul urmatoarelor spectacole:

(Sursa: zurli.ro)

Autor: Inga Stoian

Foto: Mirela Retegan, arhiva personala

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here