Imunitatea, un concept la moda!

Cum sta copilul tau cu imunitatea? Are un sistem bun, pregatit sa-l apere de infectii, de boli autoimune precum lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, boala Crohn sau de boli maligne cum ar fi leucemiile limfoamele sau alte cancere? Ei bine, dr. Alexis Virgil Cochino, imunolog pediatru la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucuresti, va poate oferi toate detaliile, intrucat ingrijeste copiii cu imunitatea scazuta.

Vezi si Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

Sistemul imun este in continua schimbare, maturare, adaptare. Nu se poate spune niciodata ca acest proces a luat sfarsit. Totusi, dupa varsta de 5 ani, diferentele dintre sistemul imun al copilului si cel al adultului scad foarte mult.  Exista insa copii al caror sistem imun este ,,defect”, ei sufera de imunodeficiente primare (IDP), boli genetice rare, care afecteaza functionarea sistemului imun. Ele pot fi mostenite de la parinti, dar la fel de bine pot sa apara in cursul formarii organismului.

In Romania sunt diagnosticati cu IDP zeci de copii. Veti spune poate ca e putin, dar nu conteaza atat numarul, cat impactul pe care il are o astfel de boala asupra copilului respectiv si al parintilor acestuia.  Diagnosticul complet este costisitor de pus, ajungand la sute de mii de euro, ceea ce reprezinta o bariera uneori greu de trecut de catre multe familii. In acelasi timp, este dificil de pus un astfel de diagnostic si din cauza faptului ca lipsesc specialistii, ca nu exista centre specializate si aparate in dotare. Mai mult, o diagnosticare tardiva, pusa unui copil cu imunodeficienta, ii poate fi fatala, fiindca infectiile ii pot pune viata in pericol.

Dr Alexis Cochino, medic imunolog

,,Diagnosticul precoce si aplicarea tratamentului corect inseamna sansa la o viata cu durata si calitate mai mari”, e de parere dr. Alexis Virgil Cochino.

Peste jumatate din imunodeficientele primare debuteaza dupa primele 3-4 luni de viata si sunt legate de productia de anticorpi. Solutia in cazul acestora o reprezinta perfuziile periodice cu imunoglobuline. Dar, cum se stie deja, in Romania exista o mare problema in asigurarea tratamentului cu imunoglobuline. Si asta nu e tot, alte 25-30% din imunodeficiente sunt mult mai grave, fiindca afecteaza intreg sistemul imun cu infectii grave date de virusuri, bacterii, fungi, paraziti si boli maligne. Acestea debuteaza din primele luni de viata si, in lipsa tratamentului, speranta de viata este de doar 1-2 ani. Solutia, in cazul acestora, este transplantul de maduva osoasa (TMO) sau de celule stem.

,,Semnele care arata ca un copil are un deficit al imunitatii sunt: infectiile recurente, severe, prelungite, cu microbi “ciudati”; leucemiile, limfoamele, alte cancere aparute la varsta mica; “falimentul cresterii” (crestere insuficienta, fara alte cauze). Parintii care au un copil cu imunitatea scazuta ar trebui sa se adreseze unui centru specializat. De asemenea, ar trebui sa stie ca acestea sunt boli genetice, deci au risc de reaparitie la copiii urmatori”, sustine imunologul.

Vezi si Raspunsul specialistului: Care sunt alimentele care pot scadea imunitatea organismului?

Daca va intrebati care este diferenta dintre un sistem imunitar slabit si unul neexperimentat, ei bine sistemul imun slabit nu este capabil sa ne apere nici de microbii pe care ii cunoaste deja, deci va permite aparitia bolilor respective (in ciuda faptului ca “stie ce ii poate pielea” microbului). Sistemul imun neexperimentat este evidentiat de aparitia de manifestari clinice (boli) la primul contact cu microbi obisnuiti, urmand ca la contactele ulterioare, sistemul imun sa se “descurce”mai bine, fara sa mai apara vreo boala. In opinia dr. Cochino, “imunitatea” este un concept la moda.

Citeste si Totul despre imunitatea mamei si a copilului

,,Foarte putin il inteleg dar, din pacate, foarte multi recomanda interventii asupra lui (de cele mai multe ori fara sa le cunoasca sau inteleaga consecintele). Imensa majoritate a sistemelor imune nu necesita stimulente. Folosirea unor produse care stimuleaza sistemul imun, de cele mai multe ori fara sa stim cum, poate duce la alte feluri de probleme – de tipul bolilor autoimmune, de exemplu”, a precizat medicul. In opinia specialistului, se poate creste imunitatea organismului printr-o alimentatie sanatoasa, echilibrata, si prin activitate fizica (de preferat in aer liber).

Autor: Alexandra Manaila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here