Prima zi de gradinita reprezinta cu siguranta un eveniment emotionant si totodata important pentru parinti si copil. Despre intrarea in colectivitate a copiilor nostri ne detaliaza pe larg dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana.
Una din problemele pe care le intalnim des in practica noastra zilnica este reprezentata de cresterea numarului de infectii respiratorii imediat dupa reintoarcerea copiilor la gradinite. Acest lucru se intampla in principal din cauza faptului ca sistemele imunitare ale copiilor nu sunt inca familiarizate cu noile tipuri si subtipuri de virusuri ce incep sa circule in acesta perioada, iar transmiterea acestora se face mult mai rapid prin contactul apropiat pe care il au copii de obicei in gradinite. Masurile pe care le putem lua sunt unele simple:
- evitam sa ducem copilul febril sau cu semne de raceala nou instalata in colectivitate, putem astfel incerca sa prevenim transmiterea virusurilor
- in general este recomandat sa existe cel putin 24 ore de afebrilitate fara tratament antitermic inainte sa ducem copilul la gradinita
- pentru copii mari este bine sa ii invatam sa se spele bine pe maini inainte si dupa masa, dar si dupa ce tusesc sau stranuta cu mana la gura
- pentru copii mari este bine sa ii invatam sa tuseasca si stranute intr-un servetel
Pentru preventia infectiilor urinare la fetite, acestea trebuie invatate sa se stearga din fata in spate dupa defecatie.
De obicei, inainte de intrarea in colectivitate gradinitele solicita avizul epidemiologic de la medicul de familie sau medicul pediatru. Medicul stabileste dupa efectuarea consultului ca in momentul examinarii copilul nu are semne de boala infecto-contagioasa. Din pacate, printr-un simplu consult nu putem surprinde perioadele de incubatie a anumitor boli, perioade in care copiii pot fi contagiosi.
Analizele de tip exudat nazal si faringian nu ar trebui efectuate de rutina la copii sanatosi pentru ca putem surprinde colonizari normale ale nasului sau gatului cu anumite bacterii. De cele mai multe ori acestea nu necesita tratament antibiotic, iar rata lor de transmitere catre alte persoane este considerata a fi foarte mica. Cele mai frecvente bacterii intalnite sunt Stafilococul Auriu, Streptococcus Pneumoniae si Haemophilus Influenzae. Putem intalni inclusiv purtatori sanatosi de Streptococ beta hemolitic. Daca ati efectuat aceste exudate si ele sunt pozitive va sfatuiesc sa va consultati cu medicul inaintea inceperii tratamentului. Analizele de tip sumar de urina, coprocultura, examen coproparazitologic ar trebui efectuate numai la indicatia medicului.
Ce vaccinuri ar putea fi facute suplimentar?
Sunt cateva vaccinuri aflate pe piata ce nu sunt in programul national de vaccinare din motive financiare, ele sunt insa vaccinuri utile si eficiente. M-as opri aici asupra vaccinului impotriva varicelei care se poate efectua dupa varsta de 1 an si 6 luni, iar in acest moment se recomanda efectuarea a doua doze. Vaccinul protejeaza impotriva bolii inclusiv in perioada adulta. Pentru copii mici ce nu au efectuat vaccinarea antipneumococica se poate recomanda efectuarea unei singure doze protectoare de vaccin dupa varsta de 2 ani. Mai exista 2 vaccinuri utile ce pot fi efectuate: vaccinul impotriva hepatitei A si vaccinul impotriva meningococului ( bacterie ce poate provoca meningite severe).
Citeste si Enurezisul nocturn
Nu trebuie sa uitam de vaccinarea antigripala sezoniera, gripa nu este o raceala banala, este o infectie virala serioasa ce poate provoca complicatii severe la copil.
Totodata vreau sa subliniez ca este absolut normal ca intr-un an un copil care merge la gradinita sa faca 7-8 raceli simple necomplicate, ce nu necesita interventii majore.
Autor: Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana