Enurezisul nocturn la copii: care sunt cauzele?

Enurezisul reprezinta eliminarea involuntara de urina ce apare la copii peste 5 ani.  Este problema des intalnita, putand afecta peste 15% din copiii de 5 ani, apare mai ales in timpul noptii si se numeste enurezis nocturn.  Enurezisul apare de doua ori mai frecvent la baieti si e posibil ca unul din parinti sa fi prezentat in copilarie aceleasi probleme. Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana ne ofera mai multe detalii pe acest subiect.

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru Medsana

De obicei, copiii obtin controlul mictiunii in timpul zilei pana la varsta de 4 ani, insa controlul din timpul noptii se poate obtine mai tarziu spre varsta de 5-7 ani.

Vezi si Pipi in pat! Se mai intampla…

Se presupune ca enurezisul are mai multe cauze de aparitie: intarziere in maturarea vezicii urinare, o vezica urinara cu capacitate mai mica ce poate mentine doar un volum mic de urina, niveluri mai scazute ale unui hormon ce ajuta la producerea urinei (vasopresina) sau somnul foarte profund al copilului.

Dupa varsta de 5 ani, copilul trebuie evaluat de medicul pediatru daca problema persista si mai ales daca acesta are durere la mictiune, urineaza foarte des, bea foarte multe lichide si ii este tot timpul sete, i se umfla picioarele, dar si daca enurezisul apare dupa o perioada in care copilul isi controla mictiunile.

Medicul pediatru probabil va indica efectuarea unor analize din urina, precum si ecografia abdominala pentru evaluarea rinichilor. Este posibil ca acesta sa va trimita la un consult de neurologie pediatrica pentru evaluare completa.

Tratamentul de obicei consta din masuri educationale. Copilul este trimis sa urineze inainte de culcare si uneori este recomandat sa fie trezit in primele ore ale noptii pentru a urina. Trebuie evitat consumul excesiv de lichide seara, copilul este incurajat sa bea lichide in timpul zilei. Copilul trebuie implicat in curatenia patului de dimineata. Se recomanda mentinerea unui jurnal, iar pentru noptile fara enurezis copilul va fi recompensat. Uneori poate fi nevoie de interventia psihoterapeutului pentru a identifica problemele ce pot intretine un enurezis. Medicul pediatru poate apela in anumite cazuri la tratament medicamentos.

Evolutia este de obicei buna, daca nu exista tulburari organice enurezisul se remite.

Autor: Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana

Vezi si Faringita acuta in timpul verii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here