Imunizarea prin vaccinare

De ce imunizare prin vaccinare? Pentru ca pana pe la varsta de sase ani, sistemul imunitar al unui copil este intr-o permanenta formare si dezvoltare. Este totodata si perioada in care acesta ”face cunostinta” cu fel si fel de boli, de la simple raceli si enterocolite pana la clasicele boli ale copilariei. Este motivul pentru care sistemul imunitar trebuie antrenat in mod special, pentru a  invata cum sa se lupte cu diversii microbi. Rolul de stimul il joaca chiar vaccinul, generand anumite tipuri de anticorpi.

Vezi si Imunitate pe… gustate

Dupa varsta de sase ani lucrurile se mai linistesc, iar sistemul de aparare al organismului incepe sa-si faca treaba.

Vaccinurile au misiunea de a preveni unele imbolnaviri, salvand chiar vieti. Difteria, poliomielita, tuberculoza sau hepatita B sunt boli extrem de grave, simpla lor enuntare ingrozind orice parinte. Desi unele dintre bolile foarte periculoase, cu risc letal mare au fost eradicate, virusurile care le produc nu au disparut, ele putand oricand reaparea daca ”adoarme” vigilenta vaccinarii.

Dr. Cristiana Filip,medic specialist pediatru, Clinica de Diagnostic Gral

In privinta bolilor copilariei  (pojar, varicela, scarlatina, roseola, herpangina), chiar si cu vaccinarile la zi, un copil nu este 100% ferit de acestea. Insa formele de manifestare vor fi mai blande, imbracand forme mult mai usoare si cu riscuri foarte mici de complicatii.

”Vaccinarea a salvat si continua sa salveze vieti! Orice copil are dreptul de a fi protejat prin vaccinare impotriva bolilor care pot fi astfel prevenite. Vaccinarea presupune stimularea producerii de catre organism a unor anticorpi protectori impotriva anumitor agenti patogeni: virsuri si bacterii. Prin vaccinare s-a reusit eradicarea unor boli foarte grave, cum este variola (de aceea, vaccinurile impotriva lor nu se mai fac) si disparitia semnificativa a altor boli posibil mortale sau care pot determina sechele pentru tot restul vietii individului, cum este poliomielita. Principalele boli prevenite prin vaccinare sunt difteria, tetanosul, tusea convulsiva, poliomielita, tuberculoza, rujeola, rubeola, oreionul, varicela, hepatita A si B, gripa, bolile grave determinate de pneumococ, haemophilus influenze, meningococ. Copiii nevaccinati pot contracta astfel de boli grave, dar pot prezenta si un risc pentru persoanele predispuse mai mult la infectare, cum ar fi copiii care sunt prea mici pentru a fi vaccinati, cei cu un sistem imunitar deficitar (bolnavii de leucemii, cancer, boli autoimune, beneficiari de transplant etc). Vaccinurile reprezinta o necesitate astazi deoarece populatia globului circula mult, existand riscul imprastierii bolilor infectioase din zonele cu focare, iar vaccinarea asigura preventia lor”, ne-a declarat dr. Cristiana Filip, medic specialist pediatru, Clinica de Diagnostic Gral, 021-323.00.00 (www.gralmedical.ro)

Cand nu este indicata efectuarea vaccinarii?
In anumite situatii, imunizarea nu trebuie efectuata:

  • cand copilul este bolnav sau urmeaza un anumit tratament;
  • cand are febra;
  • cand prezinta o alergie severa la oua;
  • cand are o boala a sistemului imunitar;
  • daca organismul lui a reactionat violent la o alta imunizare.

Cum se manifesta bolile copilariei

Bolile eruptive sunt cele mai contagioase boli de natura infectioasa si majoritatea copiilor se intalnesc, la un moment dat, cu ele. Iata care sunt simptomele si ce poti face tu.

* Varsat de vant

Varicela sau varsatul de vant e probabil boala cea mai intalnita in comunitatile de copii de la noi, deoarece imunizarea nu este inclusa in schema de vaccinare obligatorie. Perioada de incubatie este de 12-21 de zile, iar boala debuteaza cu febra si lipsa poftei de mancare, dupa care apar eruptiile. Semnele bolii sunt vizibile pe tot corpul, inclusiv pe pielea capului, unii copii dezvoltand forme foarte agresive. Varicela este contagioasa pana la caderea completa a crustelor.

* Rujeola

Rujeola (pojarul) a redevenit o boala foarte frecventa in tara noastra, ca urmare a numarului mare de copii nevaccinati. In caz de imbolnavire, micutul trebuie izolat timp de sapte zile dupa debutul eruptiei. Perioada de incubatie este de 8-12 zile. La inceput, pare o raceala (secretii nazale, ochi care lacrimeaza, scaderea poftei de mancare, febra). In 2-3 zile temperatura creste, ajungand si la 40 de grade Celsius, iar pe gingii sau pe mucoasa guritei apar pete mici, albe. Dupa alte la 3-4 zile apare eruptia cutanata (pete roz, mari, usor iesite in relief, prezente pe tot corpul). Este o boala grava, ce poate avea complicatii prin suprainfectare bacteriana (otita, pneumonie, encefalita etc).

* Rubeola

Este o boala usoara, fara complicatii, care poate trece neobservata de cele mai multe ori. Copilul poate face febra mica sau deloc, iar dupa trei zile sa ii apara pe fata niste pete rozalii. In unele cazuri, poate fi sesizata marirea ganglionilor din spatele urechilor.

* Roseola

Boala mai nou aparuta, aceasta are ca si simptome stranutul, nasul infundat si febra mare, de peste 39 de grade Celsius. Dupa 4-5 zile, pe burta, spate si gat apare o eruptie care ulterior dispare, treptat, fara sa fie nevoie de vreo interventie.

* Scarlatina

Epidemiile de scarlatina sunt frecvente in comunitatile de copii (gradinita, scoala), iar pentru aceasta boala nu exista vaccin. Simptomele includ febra mare, eruptii cutanate, durere in gat si chiar varsaturi. Copilul e agitat si nu poate manca din cauza durerii din gat. Eruptia apare pe tot corpul, sub forma unor mici ridicaturi rosii, cat gamalia de ac.

* Oreionul

Cu o perioada de incubatie de 14-28 de zile, oreionul este o boala care, odata contractata, asigura organismului imunitate in fata unei viitoare infectari. Simptomele includ febra moderata, apatie si dureri la mestecat, urmate de gat rosu si umflaturi in zona urechilor. Oreionul poate avea complicatii – otita medie, meningita, sterilitate la baietei – insa in cazuri foarte rare.

Vezi si Remedii homeopate care cresc imunitatea copiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here