Igiena lauzei dupa nasterea normala si dupa cezariana

Bineinteles ca, odata ce a venit pe lume, bebelusul este prioritatea ta absoluta. Dar ca sa poti avea grija de el, trebuie sa ai grija si de tine. Igiena lauzei dupa nasterea normala si dupa cezariana joaca un rol esential in mentinerea sanatatii. Afla mai multe informatii de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens

Ingrijirea postpartum, indiferent daca ai nascut natural sau prin operatie cezariana, are o importanta deosebita. Sarcina iti schimba corpul mai mult decat te astepti, iar transformarile nu se opresc odata cu nasterea. Daca aceasta a avut loc pe cale naturala si a fost necesara o epiziotomie, ingrijirea plagii este prioritara. Iar acest lucru va dura cateva saptamani, in medie intre 4 si 6. La inceput, disconfortul creat de aceasta va fi accentuat, mai cu seama atunci cand mergi la toaleta (atat la urinat cat si la defecatie).

Citeste si Igiena gravidei

Pentru a preveni aparitia infectiei sterge-te corect, din fata catre spate, apoi spala zona cu apa calda si usuca prin tamponare zona perineala. La final, aplica o compresa sterila cu solutia antiseptica recomandata de medic. Pentru imbunatatirea circulatiei sanguine locale si grabirea vindecarii sunt recomandate baile locale de sezut cu ceai de galbenele, care are efect cicatrizant. Ideal este sa faci zilnic trei astfel de bai, cu durata de 20 de minute fiecare.

Tot in perioada postpartum vor avea loc scurgeri de sange amestecat cu mucus (lohii). Foloseste tampoane si schimba-le la intervale scurte de timp, de 4-6 ore.

Pentru a nu forta perineul, evita constipatia. Consuma alimente bogate in fibre si suficiente lichide. Totusi, daca te confrunti cu aceasta problema, poti incerca folosirea supozitoarelor cu glicerina.

Evita sa stai in picioare pe perioade lungi de timp, foloseste colacul sau o perna cand te asezi. Daca durerile sunt totusi puternice si apare febra, adreseaza-te de urgenta medicului, poate fi vorba despre o infectie.

Daca ai nascut prin operatie cezariana, va trebui sa iti ingrijesti plaga

Cat esti in spital de acest lucru se va ocupa personalul sanitar, insa acasa va trebui sa o faci singura. Primul si cel mai important lucru este sa te speli temeinic pe maini si sa folosesti un dezinfectant inainte de a trece la toaletarea ei. De fiecare data cand dezlipesti vechiul pansament inspecteaza si observa daca locul este uscat sau are urme de sange sau alte secretii. Urmareste daca linia inciziei este rosiatica, inflamata si dureroasa. Aceste modificari sunt normale doar in jurul punctelor de sutura, nu si in cazul inciziei!

Zona inciziei se toaleteaza folosind un tampon steril din tifon si o solutie dezinfectanta (betadina). Atentie! „Nu se va aplica solutie dezinfectanta pe zona de imbinare a marginilor plagii! Dupa curatare, se aplica pansamentul steril. In cazul in care acesta a fost udat accidental, va trebui schimbat. Este obligatoriu ca zona sa ramana permanent uscata.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here