Cum sa se distreze si sa invete copilul vara

Te gandesti cum ai putea mai bine sa-i organizezi copilului vacanta de vara, astfel incat sa se distreze, dar si sa invete lucruri noi, fara sa uite ce a acumulat insa la scoala. Iti oferim aici cateva idei pentru aceasta vara.

Citeste si: Activitati de vacanta

  • Vizita la muzee, la gradina Zoologica, la gradina Botanica, la o expozitie de arta, la o expozitie antropologica etc.

Doar ca aceste vizite nu inseamna doar sa mearga si sa ,,bifeze” acele locuri, ci sa se si implice in diverse activitati: sa descopere ce plante cresc in Gradina Botanica, sa participe la diverse ateliere de confectionat, ateliere educative si cat mai creative. Daca viziteaza anumite expozitii, lasa-l sa puna cat mai multe intrebari si incearca sa-i vii in intampinare cu raspunsuri la toate curiozitatile lui.

  • Inscrie-l la tabere tematice (laboratoare stiintifice, tehnologice, de inginerie, matematica, robotica etc).

Exista studii care arata ca un copil va invata mai multe in momentul in care se va implica, decat atunci cand doar va asculta despre ce trebuie sa faca. Nu invatam stand asezati si ascultand, ci actionand si lucrand cu manutele.  (Roberts si altii, 2018).

Citeste si: Joc fara jucarii

  • Observa-i preocuparile!

Tu crezi ca el e interesat de muzica, in timp ce te intreaba fascinat de toate constructiile care ii apar in cale? Nu cumva isi doreste sa aprofundeze domenii precum arhitectura sau ingineria? Insisti cu orele de pian, iar el ar construi roboti? Ii oferi pensule si paleta, in timp ce el viseaza la planete si telescop?

  • Intreaba-l ce-i place si lasa-l sa-si urmeze si sa-si dezvolte pasiunile/ interesele.

Este foarte posibil ca ceea ce-ti doresti tu ca el sa faca in aceasta vara sa fie total diferit de ceea ce-si doreste el. Poate el viseaza sa se plimbe cu bicicleta cat mai mult, sa colectioneze dinozauri, sa citeasca diverse lucruri legate de paleontologie, despre extraterestri, despre planete, sa faca skateboarding si alte lucruri, in timp ce tu visezi ca el sa faca inot, sa-si perfectioneze engleza, sa se apuce de germana si neaparat sa citeasca toata lista de carti recomandate de programa scolara. Sigur ca da. Doar ca e un pic cam nerealist planul tau si nu cred ca-ti doresti un copil nefericit o vara intreaga.

  • Intra, alaturi de el, in secolul 21

Exista numeroase site-uri, jocuri si aplicatii online care i-ar putea capta atentia si i-ar face mai interesant studiul!

  • Scoate-l afară, la aer, în natură, fie că este vorba despre un parc, fie că este vorba despre o drumeție la munte. Un copil intotdeauna va avea lucruri de invatat atunci cand se va afla in sanul naturii.

Citeste si: Jocurile copilariei noastre… Ti le mai amintesti?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here