Cum sa dezvolti gandirea creativa a copilului tau din primii ani de viata

A gandi creativ inseamna a rezolva probleme intr-un mod abil si surprinzator, a face combinatii nemaivazute de informatii pentru a crea ceva extraordinar din ceva ordinar. Rezumand, a gandi creativ echivaleaza cu a parasi drumul batatorit.

Creierul, in mod normal, tinde sa aleaga cea mai simpla solutie energetic-consumatoare. Adica sa mearga pe cai pe care a mai fost. Gandirea creativa presupune sa iesi din calea respectiva, sa incerci ceva nou, sa fortezi granitele, sa experimentezi si sa nu te temi de esec. Toate acestea le pot fi insufletite copiilor din primele luni de viata si pe tot parcursul transformarii lor in adulti.

Citeste si: Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor mici si a prescolarilor

Afla aici mai multe exemple despre cum sa dezvolti gandirea creativa a copilului tau din primii ani de viata.

Incurajarea explorarii mediului si a curiozitatii

La baza creativitatii sta informatia. Ca sa creezi combinatii nemaivazute, e nevoie in primul rand de informatii variate. E nevoie sa iesi in lume, sa ai cat mai multe imputuri.

  • Lasati copilul sa exploreze ce este in jurul lui. Nu-l ingraditi, nu-l limitati, nu-l tineti in tarcuri inconjurat de cateva jucarii. Din momentul in care este capabil sa miste prin casa (fie si doar prin rostogolire initial sau tarandu-se, apoi de-a busilea/in picioare), securizati zona ( blocati scarile, puneti protecii la prize/sertare etc) si permiteti copilului sa ajunga unde doreste, sa atinga, sa miroasa, sa asculte. Dati-i voie sa fie curios sa descopere lucrurile din camere, de la covoare, la pereti, la diverse obiecte, inclusiv cele pe care le folositi dumneavoastra. 
  • Cand iesiti cu copilul afara, lasati-l sa exploreze, supravegheat, si mediul exterior, inca din primele luni din viata. Sa descopere iarba, buruienile, florile, copacii gazele, ploaia, baltile in diverse medii. Nu-l ingraditi sub pretextul ca se murdareste/sunt bacterii pe jos/se uda/oricum nu intelege ce i se intampla acum.
  • Pe masura ce creste, oferiti-i copilului cat mai multe oportunitati de explorare a diferitelor medii (de la mersul in padure pana la mersul la muzee de arta). Controlati-va impulsurile protective si propria teama, si nu le interziceti sa-si foloseasca toata simturile ca sa descopere si sa-si hraneasca curiozitatea.

Citeste si: Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Lucrul cu mainile

Exista studii care arata ca abilitatea creatoare a mainilor influenteaza creativitatea mentala.  Incurajati copilul, deci, sa deseneze, sa picteze, sa se joace cu plastelina, sa creeze diverse obiecte din materiale diferite.

Nu trebuie sa fie ele insele creatii spectaculoase. Exercitiul in sine contribuie la dezvoltarea creativitatii, chiar daca, poate, nu exista un talent neaparat in zona artelor.

Cartile care incurajeaza gandirea creativa

Cititi copiiilor de mici si puneti-le la dispozitie carti diverse. De la povesti, poezii, rime, atlase, enciclopedii, carti despre arta, despre spatiu, despre emotii etc.

Cititi creativ! Implica sa gandesti cand citesti (puneti intrebari copilului in timp ce ii cititi o anumita carte, incurajati-l sa caute solutii in paralel cu autorul la diverse situatii din carte, puneti sub semnul intrebarii deciziile unor personaje, ulterior incurajati copilul sa gaseasca un alt sfarsit povestii etc).

SFAT: Exista materiale tip decor pentru diverse povesti. Folositi-le si incurajati copilul sa-si creeze propria varianta de poveste pornind de la cea clasica. Sau folositi obiecte la indemana, neconventionalel insa, pe care sa le transformati in personaje de poveste (pernele, spre exemplu, sau creioanele).

 Lasati copilul sa experimenteze esecul

Nu faceti tot timpul lucruri in locul copilul, pe motiv ca el nu poate inca sau ca nu aveti rabdare sa-l asteptati. Lasati-l sa experimenteze, sa incerce, sa se enerveze daca nu reuseste si incurajati-l sa o ia de la capat.

Spre exemplu, lasati sa incerce sa se incalte singur sau sa se imbrace de foarte de mic, sa manuiasca singur diverse obiecte (spre exemplu nu va temeti sa lasati copilul de 2 ani sa taie cu foarfeca, sub supraveghere), sa descopere singur cum se foloseste o anumita jucarie/material, sa dezasambleze/reasambleze lucruri, sa gestioneze singur diverse situatii, atata timp cat nu sunt periculoase, chiar daca nu face intotdeauna alegerile cele mai bune.

Autor: Viorela Grecu

Psiholog cu formare in psihoterapie ericksoniana

Owner la  carticarecrescmaricopiimici

Citeste si: Cum dezvolti inteligenta copilului tau

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here