Sezonul racelilor e in toi. Daca sunteti insarcinata, prima grija pe care o aveti este sa nu luati gripa. Dar daca inevitabilul s-a produs, cum tratati gripa? Iata cateva recomandari de la Dr. Raluca Tranca, medic specialist Medicina de Familie, la Clinica Sanador.
Vezi si: Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal
Gripa este cauzata de virusul gripal, ce se transmite pe cale respiratorie si are evolutie sezoniera. Boala se caracterizeaza in principal prin simptome generale (febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare, stare generala proasta) si respiratorii (mai ales tuse). Diferenta fata de virozele respiratorii obisnuite este data mai ales de severitatea simptomelor si a complicatiilor – pneumonia, encefalita, miocardita si chiar decesul, ce apar mai ales in cazul varstnicilor peste 65 ani, gravidelor si copiilor sub 5 ani.
Pentru femeia insarcinata, riscul de a contacta gripa si de a dezvolta complicatii este mare, deoarece are imunitatea scazuta (este modalitatea prin care corpul uman se adapteaza pentru a permite dezvoltarea fatului). Complicatiile care pot aparea sunt severe, inclusiv insuficienta respiratorie, deces al mamei sau al fatului sau aparitia de malformatii la fat.
Exista o regula in medicina – cel mai bun tratament este preventia. Singurul mod in care gripa poate fi prevenita este prin vaccinare. Vaccinul antigripal este recomandat oricand in sarcina, fiind inactivat (nu poate transmite boala) si sigur. De asemenea, anticorpii materni se transfera fatului prin placenta si sugarului prin lapte, acesta fiind si el protejat impotriva gripei (vaccinul este recomandat copiilor doar incepand cu varsta de 6 luni).
Masurile generale de prevenire a imbolnavirii sunt valabile si in cazul gripei: in primul rand trebuie evitat contactul cu persoanele bolnave, cu simptome evidente de raceala. Este intelept ca in sezonul rece, cand numarul de imbolnaviri este mare, femeia insarcinata sa evite aglomeratiile (transportul public de persoane, mallurile etc). Un alt lucru foarte important este sa se spele des pe maini cu apa si sapun sau sa foloseasca un gel dezinfectant pe baza de alcool.
Vezi si: Vaccinarea antigripală – mituri şi adevăruri
Daca totusi credeti ca ati contractat gripa si sunteti insarcinata, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va prezentati la medicul dvs de familie sau direct la spitalul de boli infectioase, daca simptomele sunt severe. In functie de gravitate, vi se va recomanda repaus la domiciliu cu tratament simptomatic (antitermice in principal) sau spitalizarea. Exista si tratament specific impotriva virusului gripal (medicamente antivirale), dar pentru care nu s-a studiat profilul de siguranta in sarcina. Acestea se pot administra in sarcina exclusiv la recomandarea medicului si doar daca beneficiul depaseste potentialele riscuri. In cazul in care se decide initierea tratamentului specific antiviral, acesta are efect maxim daca este administrat in primele 48 de ore de boala, de aceea este foarte important sa va adresati medicului de la inceput.
Autor: Dr. Raluca Tranca, medic specialist Medicina de Familie – Clinica Sanador