Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

    Foto: Shutterstock

    Toamna si-a intrat demult in drepturi si, odata cu ea, si o serie de infectii respiratorii, specifice sezonului rece. Cea mai raspandita este gripa, boala contagioasa ce poate fi prevenita prin metoda vaccinarii antigripale.

    Virusul gripal se raspandeste cu foarte mare usurinta, de la o persoana la alta, in special prin intermediul stranutului si al tusei, dar si prin contactul cu suprafete contaminate (jucarii, telefon mobil etc.). Copiii mici prezinta un risc crescut de infectii cu virusuri gripale. In familie, la gradinita, in mijloacele de transport, pericolul dobandirii infectiei gripale pandeste la tot pasul. Administrarea vaccinului antigripal este recomandata tuturor copiilor cu varsta mai mare de un an.

    Medicul de familie este cel care, in functie de anumite patologii, va hotari daca este necesara vaccinarea. Totusi, exista situatii speciale, in care medicii pot recomanda vaccinul antigripal si copiilor de peste 6 luni, atunci cand acestia au afectiuni ce pot fi agravate de gripa sau cand sunt expusi unui mediu virulent. Vaccinul antigripal nu este recomandat copiilor mai mici de 6 luni. Daca viitoarei mamici i se administreaza vaccinul antigripal inainte de a ramane insarcinata sau incepand cu cea de-a paisprezecea saptamana de sarcina, aceasta ofera protectie bebelusului pana la 6 luni.

    Vaccinul antigripal nu este contraindicat nici in timpul alaptarii. In general, vaccinarea nu asigura o protectie totala impotriva virusurilor gripale, insa, boala va avea o forma mult mai usoara, fara complicatii. Vaccinul antigripal se administreaza de obicei toamna, caci asigura o protectie de cel putin 6 luni (aceasta perioada acopera tocmai sezonul rece), dar poate fi facut si la debutul unei epidemii de gripa, doar in cazul in care starea de sanatate a persoanei este buna. In timpul bolilor febrile, vaccinarea este contraindicata, ca si in cazul alergiilor la ou.

    Sfat: Vaccinul antigripal, pe langa protejarea impotriva infectiilor cailor respiratorii, stimuleaza imunitatea generala. La copiii mici, vaccinul antigripal se administreaza in doua doze, la interval de patru saptamani. Imunitatea poate fi intarita si prin folosirea metodelor naturiste, in special cu preparate pe baza de echinaceea. Acestea se administreaza profilactic, de la sase luni, de doua ori pe saptamana, timp de sase saptamani, sau curativ, administrandu-se zilnic, intre cinci si sapte zile.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here