Dintre cei 1.000 de copii care au frecventat in 2018 gradinitele estivale, 90% au avut rezultate bune si foarte bune. In total, in cei 19 ani de gradinite estivale pentru copiii din medii defavorizate, peste 8.000 de copii au fost inclusi in programele. Anul acesta, Salvati Copiii deschide usa gradinitei estivale pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile.
Citeste si Activitati de vacanta
In 2019, scolile care si-au deschis portile pentru programul gradinitelor estivale sunt: Scoala Gimnaziala nr. 127 din Bucuresti, Scoala Gimnaziala Prejmer /Brasov, Scoala Gimnaziala Vistea de Jos/ Brasov, Scoala Gimnaziala nr. 7 Resita/Caras- Severin, Scoala Gimnaziala nr. 31 Constanta si Scoala Gimnaziala nr. 1 Mangalia/ Constanta, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova/Dolj, Scoala Gimnaziala nr. 1 Lupeni si Centrul de zi Salvati Copiii Petrila/Hunedoara, Scoala Gimnaziala Ion Neculce Iasi, Scoala Gimnaziala Ion Chinezu / San’ Ana de Mures, Scoala Gimnaziala Bahnea si Scoala Gimnaziala Idiciu /Mures, Scoala Gimnaziala Gheorghe Ghica/Suceava, Scoala Gimnaziala nr. 1 si Scoala Gimnaziala nr. 25 Timisoara.
Datele furnizate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale arata ca procentul copiilor cu varsta intre 3-5 ani inscrisi in invatamantul prescolar a fost de 81,9%, pentru anul scolar 2017-2018, cu o diferenta de peste 10 puncte procentuale intre mediul rural si urban, dar ingrijoratoare este discrepanta dintre rata oficiala de inscriere si procentul copiilor care participa efectiv la acest nivel esential al educatiei – doar 59,8% pentru anul 2017, conform datelor EU-SILC. Aceasta discrepanta ne arata ca o parte semnificativa dintre copiii cu varsta educatiei prescolare (3-5 ani) sunt inscrisi in mod formal la gradinita, dar nu o frecventeaza si nu dobandesc cunostintele si abilitatile fara de care integrarea in scoala este foarte dificila.
Vezi si Vara 2019: scoli si ateliere de vara pentru copiii din Bucuresti
„Relatia cu educatorul pune bazele relatiilor cu adultii semnificativi, cu rol formativ din viata copilului. Un copil care nu merge la gradinita are dificultati in integrarea scolara si se va simti dezavantajat fata de ceilalti, ceea ce duce la probleme de adaptare si de relationare sociala”, a declarat Oana Diaconescu, educatoare la Centrul Educational Resita.
Echitatea in educatie, decalajul dintre mediul rural si urban si incluziunea scolara a copiilor romi raman vulnerabilitati ale Romaniei. Comisia Europeana aminteste ca Romania a adoptat, in 2016, un pachet legislativ anti-segregare, care priveste deopotriva incluziunea egala a copiilor romi, precum si a celor cu dizabilitati si a celor proveniti din medii sociale defavorizate, inclusiv mediul rural.
Astfel, copiii romi sunt intr-un risc crescut de a fi lasati in afara sistemului educational, iar procentul mic al celor care frecventeaza gradinita este ingrijorator: 38% (FRA 2016). Mai mult, datele Comisiei Europene arata ca rata de parasire timpurie a scolii, pentru anul 2017, a fost de 18,1% la nivel national, ea ajungand la 77%, raportat la copii romi.
,,Suntem in fata unui cerc vicios, care are multiple fatete. Copiii care provin din medii sociale precare, cu acces limitat la resurse economice, au acces redus si la scoala si activitati educationale, fapt care intretine discriminarea si defavorizarea lor. De aceea este crucial sa ajungem direct la acesti copii si sa cream programe construite pe nevoile acestora. Atunci cand un copil este ignorat si nu este inclus in gradinita, el va purta cu el o vulnerabilitate enorma si orice integrare scolara ulterioara va fi mai problematica. Gradinita este etapa necesara in care copilul capata primele deprinderi, dar si abilitati sociale si emotionale esentiale”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.
Povestea lui Alehandro
Alehandro are 7 ani, dar pana la gradinita de vara de la Salvati Copiii, nu a urmat nicio forma de invatamant. Parintii lui s-au despartit si lucreaza amandoi in strainatate. Mama a incercat sa-l tina cu ea in Spania, dar in cele din urma bunica din tara a decis ca Alehandro trebuie sa mearga la scoala si sa isi faca prieteni.
Pentru ca baiatul nu vorbea bine limba romana si era descurajat, nu a reusit sa mearga pana acum la gradinita, asa ca luni, 8 iulie, va sta in banca gradinitei estivale Salvati Copiii din sectorul 5.
Citeste si Vara 2019: Cursuri de engleza pentru copii in Bucuresti