Ai racit, tusesti, poate iti face curte si febra, si te gandesti ca ”e clar, a scazut imunitatea, trebuie sa iau ceva”. Dar ce? Ce putem face pentru cresterea imunitatii? Ne explica mai multe Monica Spinu, medic specialist medicina de familie, specialitate gemoterapie, competenta in homeopatie.
Citeste si: Apifitoterapia si imunitatea: “Produsele apicole ar trebui sa faca parte din viata fiecarei familii”
“Dati-mi ceva pentru cresterea imunitatii !”
“O cerere tot mai des adresata medicului sau farmacistului este: “dati-mi ceva pentru cresterea imunitatii”. Realitatea este ca imunitatea unui om se dezvolta treptat, de-a lungul vietii, prin “munca” depusa de catre sistemul imun.
Acesta este, de fapt, o retea complexa de celule si molecule, si are rolul de a ne proteja (si de a sustine cresterea).
Dezvoltarea lui incepe din momentul nasterii si continua cu fiecare “batalie” dusa contra unui microorganism care invadeaza organismul. O astfel de lupta genereaza simptome din partea organismului cum sunt febra, tusea, secretii, transpiratie, frisoane etc. Aceste manifestari sunt “normale” si inseamna tocmai ca organismul lupta, face ceea ce trebuie; deci, ar fi bine sa nu ne mai temem exagerat de febra sau de tuse si sa nu ne grabim sa le combatem; ele au rolul lor in procesul de boala și de vindecare.
Fiecare lupta castigata de organism prin forte proprii este un pas in dezvoltarea imunitatii. Sustinerea sau stimularea exagerata, continua, prin diferite mijloace exterioare corpului nu este benefica. Este ca si cum in loc sa lasi un copil sa invete sa mearga singur, il sustii permanent.
Organismul are mijloace extraordinare de crestere, vindecare si curatare, dar ele trebuie activate si folosite, in felul acesta se dezvolta si devin mai performante” spune Monica Spinu.
Citeste si: Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?
Recomandarea specialistului:
Detoxifierea periodica ajuta la cresterea imunitatii
“Corpul nostru este extrem de inteligent alcatuit; are incluse programe de dezvoltare, de crestere, de curatare, de protectie etc. Acestea functioneaza optim daca indeplinim doua conditii: sa nu incarcam prea tare organismul (suprasolicitarea – care poate fi fizica, alimentara, emotionala) si sa il curatam periodic. Detoxifirea periodica este cheia sanatatii noastre, dar din pacate inca nu este intrata in “cultura” noastra medicala”, spune Monica Spinu, medic specialist medicina de familie, specialitate gemoterapie, cu competenta in homeopatie.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa-ti placa si: Acupunctura ajuta la intarirea sistemului imunitar