De cât calciu ai nevoie în sarcină și din ce alimente îl poți lua?

Foto: www.thelist.com

Calciul este un mineral nelipsit din orice brand de suplimente prenatale. Află aici de cât calciu ai nevoie în sarcină și din ce alimente îl poți lua.

Calciul este un element esențial pentru țesutul osos al mamei. Studiile arată că în lipsa unui aport corespunzător de calciu în sarcină și în perioada alăptării, riscul de osteoporoză crește pentru mamă.

Dar calciul este important și pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului din burtică. Acesta are un rol deosebit în creșterea, ezvoltarea și menținerea țesutului osos, stimulează contracția musculară, intervine în procesul de coagulare sanguină, reglează transmisia impulsului nervos și este un activator al mai multor enzime care intervin în digestie, în metabolismul energetic.

În timpul sarcinii, în special în trimestrele doi și trei, alimentația ta ar trebui să conțină neapărat o cantitate mai mare de calciu, altfel bebelușul din burtică va absoarbe cantitatea de calciu de care are el nevoie pentru dezvoltarea lui… din oasele tale. Din acest motiv, există riscul să pierzi prea mult din densitatea minerală osoasă.

Doza zilnică recomandată de calciu, în mod normal, este 800-1000 de miligrame. Mulți meidici recomandă femeilor să se asigure că obțin aproximativ 1000 md de calciu zilnic, atât înainte de sarcină, în timpul, cât și după.

In cazul femeilor gravide, necesarul de calciu crește la aproximativ 1300 miligrame pe zi. Și cele care alăptează trebuie să se asigure că au o cantitate adecvată de calciu. Studiile au arătat că femeile pierd adesea între 3 și 5 % din masa mineară osoasă în timpul alăptării.

Surse de calciu:

  • produse lactate: iaurt, lapte, chefir, brânzeturi (cu conținut scăzut de grăsime)
  • legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză, kale, )
  • semințe (susan, in, dovleac, chia etc)
  • cereale îmbogățite cu calciu
  • sadine cu oase etc.

Este esențial să știi că asimilarea calciului se face în prezența vitaminei D. Este bine să asociezi alimente bogate în calciu cu alimente ce conţin vitamina D (gălbenuș de ou, pește, carnea de vită etc).

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here