Cine este oare mai priceput la a se murdari in scurt timp (si deseori, intr-un mare hal)? Copilul mic, bineinteles! Cine oare stie sa se joace cu atata entuziasm prin noroi, sau sa-si toarne pe capsor castronul de paste cu sos de rosii sau sa-si intinda mucisorii pe jumatate de fata. Scuze, pentru scenarii si detalii, dar cred ca ai patit ceva asemanator si tu. Uite acum, in aceasta perioada de curiozitate maxima, plina de sotii nevinovate este momentul potrivit pentru a-i explica termeni precum igiena, curatenie, bacterii, microbi, sanatos, bolnav etc. Afla aici cum il inveti pe toddler si pe prescolar principalele reguli de igiena.
Citeste si Ce trebuie sa stie copilul despre igiena personala?
Obiceiurile si principalele reguli de igiena copilul mic le invata in perioada de toddler si de prescolar, restul informatiilor si detaliilor, precum si aprofundarea cunostintelor legate de sanatate, igiena corporala le va afla pe parcurs din scoala, carti, media, alte surse.
Spalatul manutelor
Una dintre cele mai bune metode de a te feri de virusuri si agenti patogeni este sa te speli des pe maini, de aceea ar trebui sa incepi cu exemplificarea acestei tehnici. Atunci cand ii explicit, incearca sa folosesti cuvinte cat mai simple, sa fie pe intelesul copilului. ,,Ne spalam pe maini sa scapam de murdarie si de microbii care ne-ar putea imbolnavi”. Spune-i care sunt momentele in care ar trebui sa ne spalam pe maini: inainte sa mancam, dupa ce folosim toaleta, dupa ce ne stergem nasul sau dupa ce ne jucam pe afara. Reaminteste-i cat mai des, dar bland si discret despre momentele in care ar trebui sa mearga sa se spele pe maini, scrie parents.com.
Arata-i de mai multe ori cum exact trebuie sa se spele pe maini. Porniti apa rece (da, este mai sigur asa) la robinet, spune-i sa-si umezeasca mainile sau sa-si indeparteze murdaria de pe maini, apoi sa ia sapun si sa-si frece bine mainile, insistind la unghii si printre degete, apoi arata-i cum sa se clateasca bine de sapun si sa-si usuce mainile. ,,Asigura-te ca spalatul lui pe maini dureaza cel putin 20 de secunde”, spune Amesh Adalja, specialist boli infectioase la Universitatea din Pittsburgh.
Igiena corporala
Sa ne intelegem, toddler-ul si prescolarul va avea nevoie sa fie ajutat si spalat, chiar daca e dornic sa-ti demonstreze ca stie, ca poate, ca se descurca. Bineinteles ca poate, doar ca ,,un pic” de ajutor tot va avea nevoie.
Pentru inceput este esential sa-l inveti ca trebuie sa-si spele parul, axilele, partile intime, printre degetele de la picioare etc. Intotdeauna spune-I ce pasi faci , spre exemplu: ,,mami pune putin sapun pe burete si te sapunesc bine pe spate si pe burtica”. De asemenea, roaga-l sa te ,,ajute” atunci cand ii faci dus/baie. ,,Poti sa te speli tu printre degetele de picioruse?”.
Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii
Tusitul/Stranutatul
Spune-i, dar si arata-i cum trebuie sa procedeze atunci cand tuseste sau stranuta. ,,Vezi cum imi pun un servetel peste nas si gura atunci cand stranut?” sau cand tuseste si stranuta sa-si duca gura la incheietura bratului. Daca nu reuseste mereu, incurajeaza-l. ,,Aproape ca ai reusit sa prinzi stranutul! E in regula, data viitoare sigur il prinzi!”, scrie parents.com.
Spalatul pe dinti
In mintea unui copil mic s-ar putea sa fie cam dificil sa inteleaga de ce trebuie sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi, de aceea explicatii simple, precum ,,spalam dintisorii, ca sa fie curati si puternici si sa poata mesteca mancarea” sunt suficiente. Principalele sfaturi in ceea ce priveste un toddler si prescolar este sa invete ca este important sa-si spele dintii si sa-si formeze aceasta deprindere. Chiar daca il lasi pe copil sa se spele singur pe dinti, va fi nevoie sa-l ajuti pana la varsta de 8 ani, spune John Blake, specialist pedodontie.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: 8 obiceiuri sanatoase pentru un toddler