Ce trebuie sa stie copilul despre igiena personala?

Copilul nu s-a nascut stiind exact ce inseamna igiena si cum sa aiba grija de el. De aceea parintele ar trebui sa-si invete copilul este despre igiena personala. Probabil stii vorba aceea ,,ce n-a invatat Ionel nu va mai invata Ion?”. Este esential sa-ti inveti copilul de mic despre principalele reguli de igiena si mai ales, de ce este important sa le respecte, fiindca mai tarziu invatarea va fi mult mai dificila. Metodele si deprinderile invatate de mic vor deveni parte din rutina lui pe termen lung, iar igiena lui personala va avea o legatura stransa cu sanatatea si cu stilul lui de viata ca adult. Afla aici mai multe despre ce trebuie sa stie copilul despre igiena personala.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Spalatul mainilor

Probabil aceasta este una dintre primele obiceiuri de igiena pe care ai dori sa-l inveti pe copil. Manutele sunt cele care raspandesc si iau poate chiar cei mai multi agenti patogeni, microbi, bacterii, virusuri. Copilul are tendinta sa atinga orice si oricand, iar acest lucru inseamna ca va veni in contact cu nenumarate virusuri si bacterii zilnic. De aceea este esential sa ai grija ca micutul sa se spele pe maini inainte de a manca, dupa ce a mers la toaleta, dupa ce se joaca prin nisip, cu animalele, la locul de joaca etc.

Invata-l cum sa se spele corect pe maini, ceea ce presupune sa-si indeparteze mizeria de pe manute, apoi sa utilizeze sapun si sa se spele bine printre degete si la unghii, abia apoi sa le clateasca si sa le usuce cu un prosop curat.

Igiena corporala

Atunci cand e copilul mic, adultul are grija de igiena corporala a micutului, dar in momentul in care copilul si-a dezvoltat abiltatile motorii necesare pentru a se putea ingriji si a-si face baie/dus, arata-i care este cel mai potrivit mod de a o face. Explica-i despre importanta dusului facut zilnic, de ce baia generala in cada este esentiala o data pe saptamana, arata-i cum sa-si spele corect parul, cum sa-si spele corpul, la ce sa atraga atentia, cum sa-si curete partile intime si sa se clateasca bine peste tot.

Citeste si: 5 pasi care il vor face pe copilul tau sa iubeasca periajul dintilor

Igiena orala

Atunci cand e bebelus, adultul este cel care are grija de igiena orala a micutului, dar in momentul in care copilul este capabil sa tina in manuta periuta de dinti poti incepe sa-i arati cum trebuie sa procedeze, astfel incat sa aiba dintisorii curati. Lasa-l sa se joace initial singur, apoi ajuta-l sa-si curete dintii, gingiile, limba. Explica-i faptul ca dupa ce mananca, in gurita se formeaza o placa bacteriana care se depune pe dinti si gingii si ca este important sa-si spele de cel putin doua ori pe zi, astfel incat gingiile sa nu se inflameze, iar dintii sa nu se carieze.

Prevenirea bolilor

Copilului trebuie sa-i explicam de mic faptul ca este important sa fim atenti si la metodele de prevenire a bolilor. Spune-i ca poate sa se imbolnaveasca de la un la copil sau ca poate imbolnavi alt copil daca nu va avea grija sa se spele pe maini, sa nu tuseasca spre alte persoane sau sa se intoarca atunci cand cineva tuseste spre el.

La capitolul prevenirea bolilor intra si stranutul, arata-i ca atunci cand stranuta este important sa o faca in servetel de hartie pe care sa-l arunce imediat dupa aceea sau sa-si duca gurita la incheietura bratului, astfel probabilitatea de a imprastia bacteria si virusurile este mult mai mica. Explica-i si de ce nu trebuie sa stranute in aer, in manuta sau spre o alta persoana! Atunci cand vorbim despre prevenirea bolilor este important sa-i spunem ca este esential sa pastram si unghiile curate si taiate scurt si ca nu este sanatos sa le roadem cu dintii!

S-ar putea sa-ti placa si: O locuinta curata este o locuinta sanatoasa! 6 obiceiuri eficiente

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here