Copilul si igiena la scoala: cativa pasi importanti de urmat

Suntem parinti si ne facem griji pentru copilul nostru atunci cand nu se afla aproape de noi, ci spre exemplu, la scoala. Stim cat de important este sa fie respectate regulile de igiena si oricat de bine am incerca sa-l invatam pe copil despre cum si cand trebuie sa-si spele mainile, ce au voie si ce nu au voie sa atinga, copilul e… curios si din nevoia lui de a se juca, de a descoperi lumea, s-ar putea sa mai sara din vedere unele „reguli” atat de bine invatate si repetate acasa.

Potrivit UNICEF, atunci cand copiii au acces la apa potabila, toaleta si sapun pentru igienizarea mainilor, ei vor avea un mediu mult mai bun pentru a invata si pentru a-si exploata la maximum potentialul.

Pe de o parte, o mica „intalnire” cu microbii este esentiala pentru sistemul imunitar, in general, insa ceea ce poti face, ca parinte, este sa reduci riscul ca cel mic sa faca o infectie prin stabilirea unor pasi esentiali de igiena.

Cum se inmultesc bacteriile la scoala?

Copiii, de obicei, iau diferite virusuri si, astfel, racesc sau se pot infecta cu parazitii prin materii fecale. Totodata, infectiile se pot raspandi, intr-un mod foarte rapid, de la copil la copil prin atingerea unor suprafete contaminate; in aer prin stranut si chiar prin consumul de alimente contaminate.

Cum poate copilul sa-si mentina igiena chiar si la scoala?

In primul rand, prin spalarea mainilor. Acest procedeu simplu este unul dintre cele mai importante modalitati de prevenire a infectiilor, la scoala. Invata-l pe cel mic cum sa-si spele mainile, prin sapunirea lor cel putin 20 de secunde si spalarea lor sub jet de apa.

Intotdeauna trebuie sa existe igienizarea mainilor:

  • Dupa ce copilul foloseste toaleta;
  • Inainte sa manance;
  • Dupa ce a venit de la programul de joaca;
  • Dupa ce a atins o suprafata/un obiect murdar/a;
  • Dupa ce stranuta ori isi sterge nasul;
  • Dupa ce a atins un animal de companie ori l-a hranit;
  • Oricand mainile par „murdare”.

Totodata, cand copilului ii va veni sa stranute, invata-l inainte cum sa isi acopere gurita, fie printr-o batista, fie cu interiorul cotul si nu cu palmele!

Atunci cand ii pregatesti pachetelul de pranz al copilului, asigura-te ca si tu ai mainile spalate si uscate, dar si suprafetele din bucatarie sunt bine dezinfectate.

  • Verifica termenul de valabilitate a produselor;
  • Foloseste o caserola sau o cutie ermetica pentru sandvici-uri, spalata si uscata inainte de a fi utilizata;
  • Este cunoscut faptul ca nu trebuie sa-i dai copilului fructe sau legume nespalate gandindu-te ca micutul va avea ocazia sa le spele. Nu, nu va face asta;
  • Prepara mereu un pachetel de pranz proaspat pentru ca germenii sa nu aiba timp sa se dezvolte (mare grija la produsele perisabile),
  • Incurajeaza consumul de apa in loc de suc!

Sfaturi pentru parinti

Da, igiena personala este importanta, dar este nevoie si de hainute si articole de lenjerie curate:

  • Asigura-te ca ghiozdanul celui mic este curat si nu are resturi de mancare prin el;
  • Echipamentul de sport (trening) trebuie sa fie adus acasa si spalat cel putin o data pe saptamana;
  • Ciorapii si maieul (pe sub o bluza) trebuie sa fie zilnic schimbate, deoarece copilul se joaca, alearga si… transpira!
  • Spala uniforma de scoala a copilului la o temperatura inalta pentru a se distruge bacteriile!
  • Poti pune in ghiozdanelul copilului si un gel antibacterian.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Ce spune raportul UNICEF despre apa si regulile de igiena in scoli?

Copiii care invata despre regulile de igiena la scoala pot aduce cu ei ceea ce au invatat in comunitatile si in grupurile din care fac parte. Din pacate, milioane de copii merg intr-un mediu care nu prezinta siguranta, in care nu exista apa potabila, in care nu exista toalete ori sapun pentru spalarea mainilor.

„Daca educatia este cheia care-i ajuta pe copii sa scape de saracie, atunci accesul la apa si igiena reprezinta drumul copiilor catre maximizarea educatiei lor. Prioritatea este sa se asigure fonduri suficiente pentru a le oferi celor mici regulile minime de igiena, adica apa, obiecte sanitare, sapun, servicii ce trebuie incluse in toate scolile”, explica Kelly Ann Naylor din cadrul UNICEF.

La nivel global, 600 de milioane de copii nu au un serviciu sanitar de baza la scoala (toaleta).

Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here