Bolile copilariei in sarcina: rujeola si rubeola

Rujeola si rubeola sunt boli ale copilariei de care, probaibl, toata lumea a auzit. Cum se manifesta acestea, ce implicatii pot avea ele asupra bebelsului din burtica si cum sa previi imbolnavirea poti afla aici.

Rujeola

Rujeola (sau pojarul, cum i se mai spune popular) este una dintre cele mai periculoase boli ale copilariei daca se declanseaza in perioada de sarcina, ca urmare a contactului cu o persoana infectata. Riscul este crescut in cazul femeilor care nu au avut rujeola in copilarie si nici nu sunt imunizate impotriva acesteia. Daca nu ai fost vaccinata, nici nu mai poti face acest lucru in perioada de sarcina deoarece vaccinul contine virusuri vii ce pot fi periculoase in aceasta situatie. O infectie cu virusul rujeolic in perioada de sarcina este foarte periculoasa pentru fat, existand riscul aparitiei unor malformatii la fat.

Provocata de virusul rujeolic din familia paramixovirusuri, boala este caracterizata prin simptome precum febra, rinoreea, tusea, ochi rosii si eruptia cutanata. Dupa 3-5 zile de la debutul simptomelor amintite apar primele pete rosii, care ulterior se raspandesc de la cap catre partea inferioara a corpului. Simptomele si eruptia dispar dupa circa una-doua saptamani. Nu stii daca ai avut rujeola in copilarie si nici daca ai fost imunizata impotriva virusului rujeolic? Recomandarea este ca, pentru a sti sigur acest lucru si a te putea feri de imbolnavire, inainte de a ramane insarcinata sa iti faci un test de sange care sa identifice acest lucru. Testul TORCH determina imunitatea impotriva mai multor boli, inclusiv rujeola. In cazul in care, totusi, nu ai fost imunizata si intri in contact cu virusul rujeolic, ia legatura cu medicul care iti monitorizeaza sarcina. Ar putea fi nevoie de injectii cu imunoglobulina pentru a se incerca prevenirea dezvoltarii rujeolei.

Rubeola

Rubeola este o alta boala a copilariei care, contractata in timpul sarcinii, poate afecta fatul. Daca acest lucru se intampla in primul trimestru de sarcina, bebelusul se poate naste cu sindromul de rubeola congenitala, care poate avea repercusiuni asupra vazului, auzului, inimii si sistemului nervos. In anumite cazuri, rubeola poate duce chiar si la pierderea sarcinii. De aceea devine practic vital sa te imunizezi inainte de a ramane insarcinata sau – daca nu ai facut acest lucru – sa eviti contactul cu persoanele bolnave si locurile aglomerate. Rubeola se manifesta, la debut, cu stare febrila, eruptii cutanate, ganglioni mariti si dureri articulare, necesitand o monitorizare atenta.

Citeste si Boala gura-mana-picior

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here