Terapiile alternative, numite si terapii complementare, sunt tratamente folosite de obicei alaturi de metodele medicale traditionale. Daca esti parintele unui copil cu autism, te-ai gandit, probabil, sa incerci o abordare alternativa, mai ales daca rezultatele tratamentelor conventionale au intarziat sa apara.
Nimeni nu stie exact de ce aceste terapii functioneaza sau de ce, in cazul unora, dau gres. „Intotdeuna le spun parintilor ca inteleg interesul lor pentru medicina alternativa. Totusi, nu exista tratamente alternative a caror eficienta a fost demonstrata”, a declarat Kristin Sohl, director medical la Centrul pentru Autism si Tulburari de Dezvoltare Thompson, din cadrul Universitatii din Missouri.
O terapie alternativa devenita, insa, un tratament standard in cazul copiilor cu autism este Terapia Comportamentala Aplicata (ABA), folosita astazi ca metoda de tratament in toate colturile lumii. Creata in anii ‘70 de doctorul norvegian Ivar Lovaas, terapia ABA este un program de invatare menit sa modifice comportamentul copilului cu autism in mod sistematic si intensiv, bazat in principal pe recompense materiale sau sociale, care incurajeaza procesul de invatare.
Cum stii daca merita sa incerci un tratament alternativ
Inainte de a incerca o metoda de terapie alternativa, discuta cu medicul copilului si decideti impreuna daca metoda aleasa este, in primul rand, sigura pentru copil. Nu incerca, sub nicio forma, mai multe tipuri de terapie in acelasi timp, intrucat nu vei putea evalua ce anume functioneaza sau care dintre acestea are efecte secundare negative. Analizeaza, impreuna cu medicul, efectele terapiei alese – noteaza orice schimbare pe care o observi in comportamentul copilului, precum si alte posibile efecte ale tratamentului. Este important, de asemenea, sa cercetezi intotdeuna cu atentie si sa nu te lasi impresionat de centrele care promit rezultate fabuloase intr-un timp scurt.
Printre terapiile alternative sigure si eficiente in randul copiilor cu autism se numara:
Terapia senzoriala
Multi dintre copiii cu autism sunt deranjati de sunete puternice, de lumini si de atingeri. Terapia ocupationala bazata pe integrarea senzoriala presupune expunerea treptata a copiilor cu autism la mangaieri, miscare, sunete sau arome pentru a ameliora aceste simptome ale autismului. Terapia senzoriala poate imbunatati comportamentele sociale si constiinta copiilor cu autism, reducand, de asemenea, stresul provocat de stimuli. In plus, aceasta terapie este inofensiva.
Terapia muzicala
Pentru unii copii, terapia muzicala poate fi distractiva si antrenanta. Usor de combinat cu metodele de terapie conventionale, precum ABA, terapia muzicala aduce imbunatatiri, potrivit celor care au incercat-o, in comunicare, functii motorii, abilitati cognitive si expresivitate emotionala. Desi exista putine studii de specialitate pe tema terapiei muzicale in cazul copiilor cu autism, includerea acestei metode alternative poate ameliora starile de stres si anxietate si se poate dovedi distractiva atat pentru parinti, cat si pentru cei mici. Aceasta abordare ar putea fi insa dificil de adoptat in cazul copiilor sensibili la zgomot.
Yoga
Yoga necesita disciplina, o abilitate foarte importanta pentru copiii cu autism. O serie de studii a demonstrat ca yoga poate reduce comportamentele negative, inclusiv tendinta de izolare si agresiune, imbunatatind abilitatile de comunicare. Desi yoga nu implica riscuri, ar trebui sa ceri opinia medicului inainte de a incepe programul de exercitii si cauta un instructor care intelege nevoile si abilitatile copilului tau.
Masajul
Masajul frectii si aplicarea unei presiuni usoare poate face minuni in cazul durerilor, poate ameliora anxietatea, starile depresive si poate reduce stresul. In plus, poate fi o experienta placuta pentru copiii care accepta atingerile. Desi nu exista multe studii care sa certifice efectele masajului in cazul copiilor cu autism, aceasta metoda este una sigura. Opteaza pentru un terapeut profesionistsi incerca, pas cu pas, sa inveti tehnici eficiente de masaj pe care sa le poti aplica si acasa.
Echitatia terapeutica
Terapia cu animale poate avea efecte pozitive, influentand dispozitia micutului, controlul emotiilor, interactiunea sociala, functiile motorii si integrarea senzotiala. Majoritatea copiilor cu autism intampina probleme cand vine vorba de interpretarea emotiilor si expresiilor celorlalte persoane, interactiunea cu animalele fiind, asadar, linistitoare pentru micuti. Echitatia terapeutica presupune control, concentrare, comunicare si, cel mai important, anticiparea miscarilor calului, lucru care ii ajuta pe cei mici sa deprinda acelasi simt ascutit si vizavi de oamenii cu care interactioneaza, pe care ii vor putea citi mai usor. Ai grija ca micutul sa poarte echipament adecvat.