Senatul a adoptat legea manualelor scolare

Senatul a adoptat in calitate de for decizional, legea manualelor scolare, in timpul dezbaterilor senatorul USR, Mihai Gotiu afirmand catre colegii lui ca “ceea ce faceti acum, aici este sa legalizati minciunile si abuzurile.” Plenul Senatului a adoptat marti, legea manualelor scolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „impotriva” si 2 abtineri. In cadrul dezbaterilor, Mihai Gotiu a propus adaugarea unui amendament care sa contina articolului 11, care a fost scos din proiectul de lege la ultima sedinta de lucru. Senatul a respins amendamentul depus de Gotiu cu 71 voturi „impotriva” si 27 „pentru”.

Vezi si Scoala din Romania in care elevii nu primesc note, teme pentru acasa sau premii la sfarsit de an

„Articolul 11 prevedea ca in termen de 30 de zile, in discutiile din comisie se acceptase termenul de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei Nationale va adopta normele metodologice a prezentei legi, care se aproba prin ordin al ministrului Educatiei Nationale. La ultima sedinta, la propunerea domnului presedinte acest termen de 60 de zile acceptat, a fost anulat. De ce? Pentru a acoperi faptul ca aceste manuale se elaboreaza pe o metodologie publicata inca din luna decembrie a anului trecut. (…) Asadar, stimati colegi, ceea ce faceti acum, aici este sa legalizati abuzurile si minciunile legate de elaborarea manualelor pentru anul 2018-2019.”, a declarat Mihai Gotiu.

Senatorul ALDE, Hadarca Ion, a sustinut ca scopul acestei lege este ca la inceputul urmatorului an scolar, elevii sa aiba manualele necesare.

„Pana la urma e mai bine sa incepi anul scolar cu manuale, decat fara, asa cum de mai multe ori am auzit ca s-a intamplat. Si asta e esenta majora a acestei legi, absolut necesare”, a declarat Hadarca Ion.

Presedintele comisiei pentru invatamant, tineret si sport, Liviu Pop sustine ca legea manualelor are trei roluri: “Responsabilizeaza Ministerul Educatiei daca nu ajung manualele la timp, asigura pentru fiecare disciplina maxim trei manuale scolare, ba mai mult, daca nu depune nimeni proiect de manuale scolare, Ministerul poate sa faca manualul scolar, si introducerea unui amendament nou: manuale scolare pentru toti cei care au deficienta de vedere, ceea ce pana acum nu se facea in sistemul de invatamant din Romania.”

De asemenea, Liviu Pop i-a acuzat pe cei din PNL ca vor sa se asigure ca elevii nu vor primi manuale la inceperea anului scolar.

“Inteleg vocea apriga a PNL-ului, prin vocea unei colege de a lor deputat care a spus in comisia de educatie a camerei deputatilor ca PNL-ul va face orice poate ca elevii sa nu aiba manualele pe 10 septembrie pe banci.“

Dupa adoptarea legii, senatorul Liviu Pop a concluzionat: „Adio baroni ai manualele!”.

Proiectul de lege prevede faptul ca manualul scolar este un bun de interes public.

„Manualul scolar este principalul instrument de lucru al elevului si reflecta lectura personalizata a programei scolare aferente disciplinelor/modulelor de pregatire din curriculumul national, realizata de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de invatare si grupuri-tinta. Manualul scolar de baza este bun de interes public si reprezinta manualul scolar realizat in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru disciplinele/modulele de pregatire aferente trunchiului comun, din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu”, se arata in textul de lege.

Legea prevede si variantele de format in care se gaseste fiecare manual.

„In vederea evaluarii manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din invatamantul preuniversitar/ superior, selectate in baza apelului public de selectie, platiti in baza unor reglementari aprobate de catre Ministerul Educatiei Nationale. (…) Manualele scolare de baza se prezinta astfel: a) in format manuscris; b) in format electronic needitabil; c) in varianta digitala interactiva. Ministerului Educatiei Nationale ii revine obligatia de a asigura manuale scolare pentru toate disciplinele la inceputul fiecarui an scolar, asa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului scolar”, mai spune proiectul.

Proiectul de lege a fost adoptat in Camera Deputatilor, fiind prima Camera sesizata, iar Senatul este for decizional in acest caz.

Vezi si Sarcina – manual de instructiuni

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here