Chiar daca pentru tine, ca mama, consultul ginecologic a devenit de-a lungul anilor o rutina, pentru fiica ta acest prim control poate fi un moment stanjenitor. Despre varsta potrivita la care ar trebui sa-ti duci fetita la ginecolog, in ce consta consultul, despre primele notiuni de educatie sexuala pe care un adolescent ar fi bine sa le stie, ne ofera detalii dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate la Clinica Genesis Athens.
Vezi si Semnale de alarma in sarcina
Varsta la care debuteaza prima menstruatie a coborat foarte mult fata de anii precedenti. Astfel, vorbim de aparitia menstruatiei la 10-12 ani și, sunt cazuri cand a debutat si la 9 ani. De vina sunt maturizarea creierului si alimentatia. In perioada 8-11 ani, are loc o etapa de crestere in greutate care duce la transformarea hormonilor androgeni secretati de glanda suprarenala in estrogeni. Hormoni care duc la aparitia menstruatiei la o varsta mai mica. Moment in care procesul de crestere in inaltime a fetitei este incetinit sau chiar stopat.
Momentul primului consult ginecologic trebuie bine pregatit de orice mama, fiind unul foarte important pentru sanatatea fizica a micutei domnisoare, precum si pentru confortul ei psihic. Primul control ginecologic se face, de obicei, dupa inceperea vietii sexuale.
Primele notiuni despre educatie sexuala pe care un copil ar trebui sa le aiba incepand de la 9-10 ani depind in buna masura de ,,deschiderea” pe care o au parintii pentru acest subiect, considerat delicat de multi dintre acestia. Parinti care ar trebui sa constientizeze ca amanarea momentul pentru aceste discutii nu trebuie facuta la nesfarsit. Accesul copiilor la informatii este mai mult decat facil si, in plus, parintii nu trebuie sa uite ca aceste discutii copiii le pot avea si intre ei, dintr-o curiozitate foarte mare. Altfel spus, cu cat parintele discuta primele notiuni de educatie sexuala mai devreme cu fiul/fiica sa, cu atat copilul va fi mai informat si mai putin curios sa experimenteze de la acea varsta.
Treptat, dupa 9-10 ani, mama ar fi bine sa inceapa sa-i spuna fetei despre cresterea sanilor, despre aparitia primelor fire de par pubian si axilar, despre aparitia menstruatiei si ce inseamna aceasta. La inceput, ciclul menstrual este neregulat, dar este important ca fiica sa fie sfatuita sa-si noteze intr-un carnetel personal sau intr-o aplicatie pe telefonul mobil data la care a inceput si s-a incheiat de fiecare data. De regula, ciclul poate deveni regulat dupa 1-2 ani de la debutul menstruatiei. Treptat, fetele se vor obisnui cu particularitatile ciclului lor menstrual si vor incepe sa recunoasca simptomele si manifestarile acestuia. Totodata, este bine ca fetele sa stie ca primele menstruatii pot fi dureroase si abundente si este important sa aiba suportul mamei. Si, mai ales, sa comunice daca ceva nu li se pare in regula, daca durerile sunt greu de suportat sau debitul este mare. Pentru ca, in aceste cazuri, se impune controlul ginecologic.
Citeste si Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute
Daca adolescenta este virgina, nu si-a inceput viata sexuala, controlul ginecologic consta, pe langa discutia cu micuta pacienta, si in efectuarea unei ecografii transbdominale sau efectuarea unui tuseu anal pentru depistarea eventualelor probleme.
Daca adolescenta si-a inceput viata sexuala, consultul consta in anamneza si examenul clinic propriu-zis, in timpul caruia se vor preleva celule pentru efectuarea testului Papanicolau si se vor lua probe pentru examenul de secretii.
Aparitia menstruatiei precoce impune un control ginecologic, dar si unul endocrinologic. Mentinerea greutatii corporale in parametri specifici varstei, practicarea unui sport sau a unor exercitii usoare dar constante, stabilirea unei diete (pentru excesul corporal) cu ajutorul unui medic nutritionist previn aparitia unor probleme mai greu de rezolvat in anii maturitatii.
Vezi si Importanta vizitelor la ginecolog in timpul sarcinii
Autor: Dr. Andreas Vythoulkas