Semnale de alarma in sarcina

Sursă foto: livescience.com

Perioada celor noua luni de sarcina aduce multa bucurie, dar si tot atatea momente de neliniste sau panica pentru viitoarea mama. Citește aici despre  principalele semnale de alarma pe care o gravida ar fi bine sa nu le ignore si sa mearga la un consult.

Sangerarea vaginala este unul dintre principalele semnale ce nu ar trebui ignorate, iar controlul medical se impune imediat. Daca are loc in primul trimestru de sarcina, aceasta poate fi un indiciu de pierdere a sarcinii sau, daca are loc in trimestrul trei de sarcina si este insotita de dureri abdominale, ar putea fi un semn al faptului ca sunt ceva probleme cu placenta (placenta abruptio apare atunci cand placenta se separa de mucoasa uterina) si viata fatului este pusa in pericol.

Starile de voma, mai ales in primele trei luni de sarcina, sunt un simptom des intalnit in randul femeilor insarcinate. Dar cand acestea persista multe zile la rand, iar viitoarea mama nu se poate hrani, exista pericolul real de deshidratare, ce necesita internare pentru a restabili echilibrul electrolitic al pacientei.

Durerile in zona pelvina sau a abdomenului pot fi un indiciu al existentei unei sarcini ectopice (atunci cand embrionul se fixeaza pe o suprafata din afara uterului, de obicei in trompele uterine), dar mai poate fi si semnul unui avort (daca durerile au loc in primele doua trimestre de sarcina). Daca durerile apar mai tarziu, acestea pot fi semnele unui travaliu prematur.

Disconfortul resimtit la urinare, senzatia de arsura si durerile usoare la nivelul abdomenului inferior, urinarile dese si foarte putin cantitativ pot fi simptome ce tradeaza o infectie urinara. Perioada cuprinsa intre a 6-a si a 24-a saptamana de sarcina este cea mai expusa acestui tip de infectie ce trebuie tratata imediat.

Durerile de cap severe, aparute dupa saptamana 20 de sarcina, insotite de kilograme mai multe acumulate intr-un timp mai scurt (mai mult de 2 kilograme intr-o saptamana), retentia de lichide si umflarea brusca a mainilor, gleznelor si picioarelor, vederea incetosata sunt simptome ale preeclampsiei (tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii), iar controlul medical se impune a fi facut in regim de urgenta.

UPDATE: La fiecare consultatie, gravida va fi cantarita pentru a sti exact cat ia in greutate de la o vizita la alta in cabinetul medicului.  De asemenea, i se va monitoriza tensiunea arteriala care, daca pana in aceasta etapa de sarcina avea o tensiune normala, s-ar putea confrunta de acum cu cresteri ale tensiunii. Atentie! Aparitia unei tensiuni mai mari de 140/90 mm Hg semnaleaza existenta unei tensiuni gestationale ce nu trebuie neglijata.

Temperatura si frisoanele pot fi simptomele unei raceli zdravene, dar si ale unei infectii ce ar putea pune in pericol dezvoltarea fatului. Controlul medical se impune imediat atat pentru a afla cauza acestora, cat si pentru obtinerea unui diagnostic si a unui tratament potrivit noii conditii, cea de gravida. Din momentul confirmarii celor doua liniute pe test de sarcina, gravida nu are voie sa ia niciun fel de medicament fara a se consulta cu medicul ce-i urmareste sarcina.

Alte simptome ce nu ar trebui neglijate sunt modificarea secretiilor vaginale (textura, miros, consistenta), retentia de apa excesiva (la nivelul degetelor, talpilor, a zonei din jurul ochilor), lipsa miscarilor fatului pe parcursul a mai multor ore, aparitia unor senzatii acute de mancarime de piele insotite de scaune deschise la culoare, colorarea urinei si ingalbenirea pielii – afectiunea poarta numele de colastaza de sarcina si indica o afectiune a ficatului, ceea ce poate afecta dezvoltarea fatului.

Ultimul trimestru de sarcina poate sa intensifice prezenta durerilor in zona lombara, senzatiile de presiune in partea inferioara a bazinului, crampe si contractii, simptome ce au nevoie de consult de specialitate.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here