De ce adolescentii au mare nevoie de odihna

adolescent

La nivel mondial, tinerii cu varste intre 10-18 ani se culca nu mai devreme de ora 23, asta pentru ca ajung sa nu simta nevoia de somn mai devreme. In regimul vietii sociale actuale, oamenii de stiinta afirma ca tinerii au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte pentru ca resursele lor interioare sa capete puteri pentru a doua zi. Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, explica ce se intampla cu tinerii care nu dorm si de ce adolescentii au mare nevoie de odihna.

Citeste si De ce unii adolescenti sunt mai agresivi si recurg la bullying?

Terapeutul a studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea inca le are latente.

Psihologul Alexandru Plesea

In opinia psihologului Alexandru Plesea, functionarea si tot procesul de dezvoltare a unui tanar se intampla la un orar de somn stationar, iar scolile care au inca un program foarte matinal au rezultate mai slabe decat scolile care au pus inceputul programului mai tarziu.

,,Tehnologia, distragerile, stimulii exteriori, factorii excesivi de divertisment sunt cele mai intalnite instrumente care folosesc energia unui adolescent. Tinerii, in timpul orarului scolar, observa lipsa de odihna mentala prin lipsa de atentie pe care o acorda profesorilor. Ei ajung uneori sa caste, sa li se faca somn sau sa se preocupe de alte lucruri in timpul predarii. Atentia si concentrarea devin deficitare prin lipsa de energie. Trezitul dimineata odihnit este o situatie de biologie, nu atitudine. Cel putin teoretic, tinerii pot ajunge sa functioneze bine biologic daca ar avea un ritual de somn, de folosire a tehnologiei si al distractiei. Ei nu sunt capabili tot timpul de o trezire naturala si astfel, apeland tot timpul la ceas sau telefon pentru alarma, risca in viitor sa intampine probleme destul de serioase cu dormitul si alte disfunctii mentale”, explica psihologul.

Libertatea implica ordine

Modul in care adolescentii au inteles conceptul de libertate poate afecta buna lor dezvoltare si perturba echilibrul psihologic de care au nevoie.

,,Libertatea nu inseamna sa faci ce ceea ce vrei, ci inseamna in primul rand ordinea fireasca a lucrurilor, inseamna autodisciplina. Tanarul nu poate trai doar prin ceea ce ii place, deoarece acest stil de viata ii poate genera un dezechilibru major in dezvoltarea lui. Adesea parintii gandesc ca libertatea e o forma de manifestare individuala pentru ca adolescentul sa acumuleze experiente tot mai diverse si mai vaste, dar in acelasi timp ii asista in asa-zisa “libertate controlata”. Acumularea de experiente implica totusi ca tanarul sa nu aiba intotdeauna parte de ajutor din partea adultilor, ci sa fie expus unei directii clare, iar indeplinirea task-urilor sa conduca la completarea discernamantului individual”, a declarat psihologul Alexandru Plesea.

Vezi si Prin ce sunt diferiti adolescentii zilelor noastre fata de cei din generatiile trecute

Acumulatorii interni ai adolescentilor sunt supraturati

Mai mult decat atat, psihologul afirma ca acumulatorii interni de energie ai tinerilor care stocheaza si genereaza resurse in corpul si mintea unui tanar sunt folositi in zilele noastre la randament maxim.

,,O buna functionare a acestor acumulatori trebuie directionata din partea adultilor, care la randul lor trebuie sa fie exemple personale pentru tineri. Adolescentii, care se vor odihni fizic, emotional si mental, si vor avea un program constant cu activitatile zilnice, au sanse mai mari sa genereze noi resurse interioare in viitor. Odihna fizica se face prin relaxare musculara, cea emotionala prin acceptare si determinare, iar cea mentala prin natura. Acumularea si pastrarea energiei in corp, pentru a fi capabil adolescentul de memorie buna, realizarea oricarui scop, cat si dezvoltarea unor noi abilitati dorite, reprezinta un efort care are nevoie de ghidajul parintilor sau al celor care conduc tinerii prin viata˝, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Citeste si Adolescenti care isi negociaza viitorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here