Fara sa-mi dau seama, timpul a trecut si copilul meu a facut 3 ani. E mic, stiu. Dar el tot insista ca e mare, ca e independent si ca poate face singur multe lucruri. Si il cred, pentru ca mi-a demonstrat, si continua sa o faca. Sunt mandra de capacitatile lui, dar si de independenta pe care si-o arata, si pe care stie din ce in ce mai abil sa o negocieze. Tu stii ce abilitati are puiul tau (mare!) de 3 ani?
Iata aici o lista de sugestii care te-ar ajuta sa-i evaluezi capacitatile, dar si sa-l ajuti sa si le imbunatateasca.
Poate sa se imbrace singur!
“Da, mami, uite un ciorapel, uite si al doilea”. Copilul tau va avea tot mai dese episoade in care isi va cere dreptul de a se imbraca singur! Este important sa ai asteptari realiste (poate sa-si puna ciorapii, pantalonii etc, hainutele si incaltarile mai simple). Ce poti tu sa faci? Sa-l incurajezi si sa fii un observator… rabdator! Pentru ca, da, vei avea nevoie de multa rabdare si poti auzi de multe ori “Lasa-ma, ca pot eu! Vreau eu sa fac!” Zambeste, respira adanc si bucura-te de micile lui reusite.
Citeste si: Cand trebuie sa spunem copilului “NU”
Mananca singur!
Se descurca din ce in ce mai bine cu lingurita si cu furculita, bea apa din canuta, isi sterge singur gurita atunci cand simte ca are nevoie. Ce poti tu sa faci? Atunci cand ii pui mancarea in fata, povesteste-i ce e in farfurie, incurajeaza-l sa manance explicandu-i ca uite “morcovul te va ajuta sa vezi mai bine, carnea te face mai puternic, iar broccoli mai destept!” Este important sa-l obisnuiesti de mic sa fie atent sa-si spele manutele inainte de masa, sa acorzi atentie si la cum se aseaza pe scaun, daca sta corect, daca nu e masuta prea departe de el etc. Pe viitor te vei felicita pentru toate aceste mici obiceiuri pe care ai avut rabdarea sa i le insufli la timp.
Citeste si: Stima de sine a copilului. Metode prin care ii poti creste increderea in el insusi
Si expertii, si specialistii in parenting, dar si parintii cu mai multi copii au confirmat: este varsta la care copilul renunta singur la scutece (asta daca nu a facut-o deja!) si cere sa mearga la olita… Sa stea asezat ca cei mari!
Isi face prieteni!
Scenariu: te afli la un loc de joaca unde tot felul de copilasi alearga, se catara, se joaca, isi povestesc cate ceva. Cum abordezi situatia? “Puiule, s-ar putea sa fie mai interesant daca te-ai juca si cu alti copii. Uite, hai sa-i cunoastem! Spune-i cum te numesti si ca ai vrea sa va jucati impreuna sau sa fiti prieteni!” S-ar putea ca la inceput sa aiba nevoie de ajutorul tau, arata-i cum poate sa faca, ce sa spuna, lasa-l sa decida ce copil ar dori sa cunoasca, cu ce jucarie ar dori sa se joace etc. Frecventand aceleasi locuri de joaca, va fi mai familiarizat cu spatiul, va putea pe viitor sa recunoasca persoanele poate care au fost prezente si alta data si va interactiona mai usor cu copiii. Uneori poate fi mai simplu la gradinita. Probabil de aceea multe studii sustin ca varsta de 3 ani este ideala pentru a-l duce pe copil “in colectivitate”. Ca in scurt timp sa poti auzi astfel: Luni: “Mami, prietenul meu este Sebi!”, marti: “Astazi m-am jucat cu prietenul meu, Albert”, miercuri: “Prietena mea, Antonia, mi-a dat astazi si mie jucaria ei!”
Primele activitati in grup
Este momentul perfect pentru a incepe anumite activitati in grup: dans, gimnastica ritmica, pictura, plastilina, lipit, colorat etc. Ce poti tu sa faci? Lasa-l sa incerce diverse activitati, ca sa-l poti observa, ce anume il atrage mai mult, care e activitatea care ii mentine curiozitatea mai mult de, sa spunem, 5 minute? Ai grija doar ca activitatile sa nu-l extenueze.
Sa ajute prin casa
Vei fi surprinsa la cate treburi prin casa te poate ajuta copilul. Mike Mosiman, coautorul cartii “The Smarter Preschooler: Unlocking Your Child’s Intellectual Potential” (“Cum sa ai un prescolar mai inteligent: Deblocarea potentialului intelectual al copilului”) spune ca un copil de trei ani poate intelege si poate indeplini o comanda simpla, precum “hai sa-ti pui farfuria murdara in chiuveta” sau “pune-ti masinutele in ladita cu jucarii”. Oferindu-i o sarcina sau o activitate prin casa, copilului ii va creste stima de sine si se va simti important, capabil si “mare”! Ce poti sa faci? Sa fii atenta la abilitatile lui, daca o sarcina este prea complicata, se poate simti frustrat si depasit de situatie. Ofera-i indrumari si sugestii, incurajeaza-l mereu atunci cand observi ca reuseste sa-si duca sarcina la bun sfarsit.
Limbajul dezvoltat al unui …“Decelus” (perioada “de ce?”, “de ce?”, de ceeeee?”)
Pe la trei ani copilul ar trebui sa aiba un vocabular ce contine intre 250 si 300 de cuvinte, scrie webmd.com, si poate face propozitii simple formate din trei cuvinte. Chiar si atunci cand e copilul asezat cuminte undeva pe un scaunel, fii convinsa ca te asculta, invata si retine multe informatii. Si intelege mult mai multe decat crezi. Cea mai buna modalitate de a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul este… sa-i vorbesti. Despre tot si toate. Povesteste-i ce faci, cum te-ai simtit in anumite situatii, cum ai actionat, cum e vremea, ce culoare are o anumita jucarie, din ce e facuta, ce gust are mancarea etc. Ca mai apoi, brusc, micutul tau sa se “dezlantuie”: De ce ploua?, De ce pleaca soarele?, De ce doamna are camasa in dungi?, De ce sunt scund si tu esti inalta?, “De ce transpir?”, “De ce fetita are parul cret si eu nu?, “De ce rotile lasa urme?”, “De ce e vant?”, “De ce domnul acela e trist?, De ce are buburuza bulinute? Etc.
Bafta, rabdare si muuuulta inspiratie la raspunsurile decelusului tau “mare”. Doar are deja 3 ani!
Citeste si: Zece greşeli frecvente pe care le fac parintii și efectele lor asupra dezvoltării emoţionale a copiilor
Autor: Inga Stoian