Stabilirea unui program regulat de somn poate produce, in timp, schimbari benefice in atitudinea copilului. Specialistii sunt de parere ca un program amanat sau variabil de somn atrage dupa sine mai multe efecte negative.
Ultimul studiu de cercetare, publicat in revista Academiei Americane de Pediatrie, sustine ca acelasi program de somn il ajuta pe copil sa se auto-disciplineze si sa respecte el insusi un regulament. Se pot observa, ulterior, efecte pozitive in comportamentul copilului, atat in relatie cu familia, cat si cu ceilalti oameni care-l inconjoara, precizeaza cei de la Parents.
Citeste si Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate
Studiul a analizat atat somnul, cat si problemele de comportament ale copiilor cu varsta cuprinsa intre trei si sapte ani. Concluzia specialistilor este aceea ca programul de somn neregulat a dus la efecte negative.
Copiii, in general, nu doresc sa mearga la somn devreme, iar parintii au mari batai de cap cu asta. Copiii de trei, cinci si sapte ani, conform analizei studiului, care au mers la somn dupa ora 21.00 au aratat, ulterior, probleme de comportament in comparatie cu cei care au dormit mult mai devreme.
Citeste si Somn sanatos, viata sanatoasa pentru intreaga familie
Specialistii considera ca problemele comportamentale apar deoarece un program variat de somn intrerupe si perturba functionarea fizica si psihica a copilului.
Ce faci cand copilul nu vrea sa doarma?
Inainte de toate, trebuie sa fie o stare de liniste atunci cand copilul se pregateste sa doarma, conform Empowering Parents. Asta inseamna fara jocurile video, fara TV in camera, fara alte sarcini de realizat prin gospodarie. Un alt sfat este sa inveti copilul cum sa isi puna singur ceasul desteptator. Cu asta, micutul invata sa fie responsabil si sa respecte o noua rutina.
In ajutor pot veni si cateva foi albe cu markere colorate. Scrieti impreuna niste reguli, de tipul „suntem pregatiti de culcare si fara sa ne certam”, „stingem becurile cand trebuie” sau „ne vom face baie inainte de culcare”. Atunci cand copilul respecta intocmai regulile impuse impreuna, recompenseaza-l cu o steluta-magnet sau cu o bulina colorata pe o diagrama.
Lasati aprins un bec cu lumina slaba timp de o jumatate de ora inainte sa il stingeti de tot. Astfel, copiii pot avea de ales: sa doarma sau sa citeasca. Se poate intampla sa se trezeasca greu dimineata, dar ii puteti reaminti ca are variante de alegere: un somn linistit sau trezitul ca de plumb dimineata.
Citeste si Cea mai buna alegere in materie de patuturi pentru copii
Autor: Andreea Borcila