Psihologul raspunde: Copilul musca? Ce e de facut?

Foto: todaysparent.com

Oana, cititoare Superbebe: Atunci cand ceva nu-i convine copilul meu musca. Are 2 ani si 7 luni si nu stiu cum sa-l dezvat. Ce e de facut? De ce musca atat de des?

Psihologul raspunde: In primul an de viata muscatul este pentru bebelus o modalitate de a cunoaste lumea. Dupa, copilul incepe sa inteleaga ca muscaturile reprezinta un mod de a atrage atentia. Pe masura ce creste, muscatura este utilizata ca modalitate de a atrage atentia, de a exprima frustrarea, de a comunica.

Abia dupa varsta de 2-3 ani muscatul devine un mod deliberat de a exprima furia si de a intimida copiii de aceeasi varsta. Momentul cel mai bun pentru a interveni este acela cand copilul incepe sa manifeste acest comportament chiar si in joaca.

Evita sa razi sau sa accepti acest joc al copilului si fa in asa fel ca si persoanele din jur sa aiba aceeasi atitudine. Spune-i copilului ca acesta nu este un comportament acceptat, ca le face rau celor din jur si ca nu este un mod de comunicare. Spune-i ca muscatul poate face rani si semne si ca preitenii se joaca impreuna fara a se rani. Este important sa ii dai exemple de comportamente alternative. Daca are mai mult de 2 ani si musca atunci cand se enerveaza, cere-i sa iti spuna de ce e suparat.

Explica-i cum ar trebui sa actioneze pentru a obtine ceea ce isi doreste fara sa muste si în nici un caz nu il ajuta sa obtina acest lucru daca manifesta comportamentul neacceptat. Nu folosi violenta insa opreste-l, spunandu-i clar ca nu trebuie sa faca asta, folosind un ton ferm si privindu-l in ochi.

Asigura-te ca întelege de ce este acesta un comportament neaccpetat si cum ar fi bine sa se comporte subliniind avantajele comportamentului accpetat. De asemenea, ai grija sa îl lauzi atunci cand se comporta bine, si spune-i ca vei fi fericita daca nu îi va mai musca pe cei din jur.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here