Prima mea biblioteca

Despre rolul si importanta cartilor se poate vorbi la infinit. Dezvoltarea atentiei, memoriei, gandirii, vointei si limbajului sunt numai cateva dintre atuu-urile pe care le are intrarea cat mai timpurie a cartii in viata copilului tau. Asadar e timpul sa ii creezi prima lui biblioteca.

Cu siguranta ai auzit sau ai citit numeroase studii care vorbesc despre beneficiile pe care le au muzica si cititul asupra copilului inca din timpul vietii intrauterine. Cum destul de putine dintre noi pot jura cu mana pe inima ca au instituit un astfel obicei in timpul celor noua luni de sarcina, nu mai exista scapare din momentul in care copilul si-a facut intrarea triumfala in sanul familiei. Chiar din primele zile de viata, a-i citi cateva randuri sau a-i spune o poezie poate fi o forma foarte buna de comunicare si de intarire a legaturilor interfamiliale.

La varsta prescolara copilul face cunostinta cu cartea prin intermediul parintilor si mai apoi, al educatoarei. Parintii sunt primii care indruma copiii in descoperirea tainelor ascunse ale cartilor. Pentru aceasta este necesar ca ei sa aiba o educatie in alegerea cartilor, sa se ocupe de copii si sa le acorde un timp optim pentru a-i introduce treptat in tainele cartilor. Cand copilul merge la gradinita si mai apoi la scoala, comunicarea cu educatorul/pedagogul este decisiva.

Cei mici sunt familiarizati in institutiile de educatie cu notiunea de carte si pentru a-si face o imagine cat mai buna si a invata sa ii descopere tainele si sa ii inteleaga beneficiile trebuie sa existe o armonie perfecta in privinta informatiilor pe care le primesc si a atitudinii care lui se creaza. Gustul pentru lectura se lucreaza, se formeaza si se dezvolta in procesul activitatii. Astfel, parintii le citesc copiilor inca din copilarie, seara, la culcare, povesti, povestiri, poezii. in primii ani de viata parintii sunt cei care asigura intr-un mediu organizat, ofera copiilor carti de povesti, la inceput, frumos si sugestiv colorate, din care parintii lectureaza, oferind informatii atat despre lumea reala pe care cei mici au inceput deja sa o descopere dar si despre lumea povestilor, miraculoasa, fascinanta, provocatoare. in prezent, cartile se gasesc la tot pasul.

Frumoase, de calitate, la preturi mai mult sau mai putin accesibile. Daca, ca si adult ti-ai format deja anumite preferinte, ai o educatie a lecturii si stii sa iti alegi cartile, pentru copil s-ar putea sa intervina unele probleme si sa te simti in incurcatura. Cu siguranta ca si in alegerea cartilor copilului tau intervine personalitatea ta de parinte, data de nivelul de pregatire, cultura, educatie, dar trebuie coroborata cu principiile dezvoltarii sale educationale, principii in cazul carora intervine rolul gradinitei, al educatorului. Acesta fixeaza printre obiective si acela de a orienta parintii in alegerea cartilor pentru copii lor. invatand copilul sa asculte si apoi sa citeasca, acesta isi va dezvolta interesul si curiozitatea pentru nou, va invata sa lucreze independent, sa-si exprime stari sufletesti. inca de mici, copiii trebuie deprinsi sa iubeasca cartea indiferent de gen, de colorat, de povesti, de poezii, reviste sau ziare.

Alegerea cartii este importanta

Alegerea unei carti nu se face asadar la intamplare. Selectia trebuie facuta in functie de caracteristicile fiecarui copil: varsta, preferinte, pasiuni, nivel de intelegere. O carte va trebui sa il faca pe copilul tau sa interactioneze. Este valabil in mod special in cazul prescolarului. Poti gasi carti care au mici jocuri in interior, mostre de material care imita diferite texturi, obiecte in miniatura, care il ajuta pe copil sa completeze o insiruire de obiecte, animale, povesti urmate de jocuri si intrebari care sa-i permita dezvoltarea limbajului. Ilustratiile trebuie sa il atraga si sa corespunda textului. Vei observa ca micutul tau obisnuieste sa se identifice eroii povestii. Pentru a-i intelegere pasiunile si propriile nelamuriri legate de contactul cu mediul inconjurator trebuie sa interactionezi cu copilul tau dupa lecturarea cartii sau a povestii, sa comentati personajele, actiunea, calitatea cartii, poate chiar si autorul sau grafica.

  • Pentru ca bebelusii nu se pot concentra foarte bine, opteaza pentru carti cu imagini mari, simple si colorate, in tonurile de baza rosu, verde, galben, albastru, negru. Pentru ca sugarii adora sa pipaie si sa deguste tot ce li se ofera, cauta carti confectionate din materiale speciale ce pot fi chiar “rontaite” sau “modelate”. Se recomanda cartile moi, confectionate din materiale prietenoase. in primele luni de viata, copiii citesc cu ajutorul simturilor. Unele carti miros frumos, dulceag, asemeni unor bomboane.
  • Prescolarii initiati in tainele cititului incep deja sa aiba preferinte si stiu deja de multe ori ce cauta. Opteaza pentru povesti, poezii, basme traditionale. Sunt foarte multe carti care fac din citit o activitate placuta, nu numai prin imaginile atractive, dar si cu ajutorul diferitelor accesorii distractive. Copilul trebuie invatat sa citeasca o carte acordand atentie si copertii, titlului, autorului, cuprinsului. Va citi dupa imagini pentru a i se dezvolta spiritul de observatie, practica adesea uitata de cand cu aparitia audio sau video bookurilor.
  • Lectura nu trebuie impusa deoarece poate deveni frustranta. Cei mici trebuie sa aiba libertatea de a alege, de a fi atrasi de citit. Nu insista foarte mult cu cartile de colorat, mai ales cele care ii ofera copilului tau si modelul a ceea ce are de facut, deoarece acestea ii pot ingradi creativitatea. Cartile de colorat trebui sa il ajute pe copil sa-si coordoneze miscarile, prin dezvoltarea muschilor. Ideal este sa ii oferi sansa de a isi desena singur, pe coli albe ceea ce isi doreste.
  • Cartile scumpe nu sunt neaparat si cele mai bune. Copilul trebuie invatat in egala masura sa aiba grija de carti: se tine in biblioteca, se aseaza intr-un anumit fel, nu se rupe, nu se indoaie, nu se mananca si nu se consuma lichide cand citeste. isi poate face propria carte, un exercitiu ce poate fi facut de intreaga familie si care va va stimula la toti creativitatea, contribuind in acelasi timp si la intarirea legaturilor dintre voi.
  • Copiii mai mari sunt atrasi de personaje. Fetitele prefera cartile despre printese, in culori pastel, care ofera cate un esantion pretios “gloss” de zana, inelus fermecat etc. Baietii adora instorisirile despre dinozauri, roboti sau extraterestrii prietenosi. Sunt la moda adaptarile dupa marile povesti clasice (Rapunzel, Alba ca Zapada), cu text scurt, eventual rezumatul povestii originale si ilustratii secducatoare pentru a nu pune la incercare rabdarea micutilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here