Sfaturi simple pentru fertilitatea masculina

Foto: healthtalk.unchealthcare.org

De cele mai multe ori, in cuplurile care nu pot sa conceapa un copil, femeia este cea care demareaza seria procedurilor menite sa rezolve problema mostenitorului mult-dorit. Intr-o proportie extrem de mare, se ajunge insa la concluzia ca nereusita tine mai mult de disfunctionalitatile de fertilitate specifice barbatului. Iata cateva sfaturi simple pentru fertilitatea masculina.

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Infertilitatea nu este o simpla problema medicala, ci poate asocia implicatii psihologice, legale, genetice, sociale si morale, uneori foarte importante. Conform acestei definitii, 20 la suta dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Infertilitatea, adica incapacitatea de a concepe un copil, poate fi cauzata intr-un cuplu, in egala masura, atat de barbat, cat si de fe meie. Pana la 50 la suta dintre cazuri, se dovedeste ca un cuplu nu poate aduce pe lume un copil din cauza pro blemelor de fertilitate ale partenerului. Calitatea spermei poate fi influentata negativ de o multitudine de factori si multe alte lucruri pot contribui la aceasta.

Un anumit stil de viata ii paote influenta partenerului capacitatea de conceptie

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca orice factor extern care provoaca cresterea temperaturii scrotale poate avea un impact negativ asupra spermei. Ca sa fii mai sigura de performantele partenerului tau, in cazul in care va doriti un bebelus, va trebui sa preiei comanda in familie si sa te asiguri ca anumite actiuni ale sale nu sunt nocive spermei. Este vorba de mici modificari ale stilului de viata.

In primul rand, daca partenerul tau obisnuieste sa lucreze mult acasa, asigura-te ca nu isi tine laptopul in brate si ofera-i un loc dragut si comod la birou. Caldura generata de laptop poate afecta sperma daca mareste temperatura scrotala. De asemenea, asigura-te ca partenerul tau nu face bai fierbinti si recomanda-i sa faca dusuri. Apoi, nu il lasa, daca sunteti in plin proces de creatie, sa faca sauna sau impachetari calde. Si in privinta hainelor trebuie facute unele schimbari. Nu-l lasa pe partenerul tau sa poarte chiloti sau jeansi prea stramti si asigura-te ca testiculele nu sunt „agresate“ de lenjerie.

Din punct de vedere terapeutic, specialistii recomanda barbatilor care doresc sa conceapa un copil sa ia 15 mg de zinc in fiecare zi. Se spune ca, desi exista o serie de mituri in favoarea unor asa-zise terapii ce ar reusi sa provoace fertilitate, este mai indicata administrarea zilnica a zincului, deoarece acesta ar fi de ajutor in producerea spermei si a testosteronului la barbati. Se pare ca acei barbati care au o cantitate mai scazuta de zinc in organism se confrunta mai mult cu problemele de fertilitate, dar in egala masura, nici cantitatile prea mari nu sunt indicate, deoarece pot duce la aparitia anemiei.

O alta masura menita sa elimine riscul de infertilitate masculina este de a reduce sau de a elimina definitiv consumul de alcool, deoarece acesta poate avea un impact negativ atat asupra producerii spermei, cat si in privinta nivelului de terstosteron. Apoi, roaga-ti partenerul sa se lase de fumat, deoarece aceasta poate fi o cauza a reducerii numarului de spermatozoizi. Testele de laborator efectuate de oamenii de stiinta pe aceasta tema au evidentiat faptul ca spermatozoizii prezentau o mai mare incapacitate de a se uni cu ovulele.

Atentie la factorii agresivi externi

Pe de alta parte, si medicamentele pot avea efect negativ asupra calitatii spermei si, implicit, pot contribui la infertilitatea masculina. De aceea, daca partenerului tau i s-a prescris o medicatie anume, ar fi indicat sa va sfatuiti cu medicul daca nu exista riscul ca aceasta sa ii afecteze fertilitatea. Factorul masculin este relativ frecvent depistat in ultimul timp, atat datorita unei ponderi semnificative in etiologia infertilitatii cuplului, cat si adresabilitatii mai mari si combaterii unor prejudecati.

Spermograma este investigatia standard pentru evaluarea partenerului masculin si este suficienta in cazul unui rezultat normal. O interpretare corecta trebuie sa estimeze atat caracteristicile lichidului seminal, concentrat ia si mobilitatea spermatozoizilor, cat si aspectele de morfologie ale acestora. O spermograma anormala se poate datora unor factori conjuncturali aparuti in ultimele doua – trei luni. Un episod febril poate afecta major parametrii spermatici, iar variabilitatea zilnica a acestora nu este nici ea de neglijat. Din aceste motive, in cazul unei spermograme anormale, diagnosticul se pune dupa cel putin o repetare a spermogramei peste un interval de minimum patru saptamani. Identificarea unui factor masculin necesita efectuarea unei anamneze corecte si aprofundarea investigatiilor.

Interventiile chirurgicale inghino-scrotale, cum este cazul herniei inghinale, pot provoca infertilitatea. La fel, bolile cronice (renale, tiroidiene, diabet, neuropatii). Si bolile cu transmitere sexuala pot avea acelasi efect negativ. Atunci cand medicul practician se confrunta cu infertilitatea, el trebuie sa abordeze si sa investigheze ambii parteneri.

Abordarea infertilitatii necesita de multe ori o munca in echipa, din care nu vor lipsi: medicul generalist, endocrinolog, ginecolog, urolog, internist si de laborator, toti acestia ajutand atat la precizarea diagnosticului, cat si la conducerea tratamentului. Evaluarea cuplului infertil trebuie sa tina seama de toate verigile procesului de conceptie: ovulatia, transportul tubar al ovulului, productia si viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea in vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea si receptivitatea uterina pentru implantare.

Tratamentul infertilitatii masculine se adreseaza in primul rand agentului etiologic, cauzei ca atare, daca aceasta poate fi pusa in evidenta, mergand in paralel cu tratamentul partenerei, daca acest lucru este necesar. Rezultate bune au fost citate in urmatoarele situatii: afectiuni endocrine nontesticulare, ejaculare retrograda, defecte anatomice de penis. In alte situatii s-a recurs la fertilizare in vitro, inseminare artificiala cu donor, transferul de gameti intratubar sau adoptia.

Atenție

Expunerea la noxe profesionale, fie ca este vorba de radiatii, compusi chimici sau gaze anestezice, afecteaza ambele sexe, dar in special barbatii, la care spermatogeneza se desfasoara continuu. Stilul de viata si anumite obiceiuri sunt dificil de evaluat. Nu exista studii adecvate pentru a aprecia efectul stresului, dar pentru consumul de cofeina, droguri, alcool sau fumat, majoritatea acestora indica un impact negativ asupra fertilitatii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here