Da, stim, uneori bătăliile acelea dese legate de mersul la somn a copilului ne pot face pe noi, mamele, să simțim sau să credem că poate ar fi mult mai ușor să-l lăsăm să adoarmă când dorește el și gata. Dar specialiștii susțin că nu este deloc sănătos astfel, există beneficii importante în urma unei rutine consecvente de culcare și multe dezavantaje în a lăsa copilul să meargă la somn când vrea el/când pur și simplu nu mai poate și adoarme pe oriunde prin casă. Află aici mai multe.
Citeste si: Rutina de seara, metoda minunata de a te conecta cu copilul
Un studiu făcut în Marea Britanie a analizat obiceiurile de culcare a 10.000 de copii (cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani) și a constatat că acei copii care nu aveau o rutină consecventă de odihnă și care nu respectau orele de somn au avut mai multe dificultăți de comportament decât cei cu o rutină previzibilă de culcare și cu program de somn.
Studiul a arătat că 20% dintre copiii de 3 ani nu aveau o rutină consecventă de somn. Cercetătorii au descoperit că toți acei copii care nu respecatau un program de somn aveau scoruri mai mari atunci când era vorba de lucruri precum ”nefericirea”, ”tendința de a se certa, lupta cu ceilalți”, ”se desconsiderau”. Astfel de rapoarte au venit și de la profesorii copiilor de vârstă școlară, care au evaluat comportamentul copiilor fără ore stabile de somn ca fiind mai problematic.
Atunci când un copil merge într-o seară la somn la ora 8, apoi altă data la 10, (în condițiile în care dorm același număr de ore) duce la ”un fel de decalaj de fus orar” care va avea repercursiuni și în sfera socială, potrivit autorului studiului, Yvonne Kelly.
„Chiar fără să urce vreodată într-un avion, sistemele organismului copilului sunt zdruncinate prin diferite fusuri orare, și ca urmare, ritmurile lor circadiene și sistemele hormonale sunt afectate”, explică Kelly într-un articol pe care l-a scris pentru The Conversation.
Citește și: Știai că somnul este unul dintre principalii indicatori de fericire în cazul unui copil?