Mami, mi-e frica! Ce faci atunci cand este copilul anxios?

S-a lipit de mine, m-a cuprins strans, a inceput sa respire rapid, a inchis ochii si a inganat ,,mami, mi-e frica!”. Tu ce faci atunci cand este copilul anxios?

  • Invatati impreuna sa descoperiti care sunt elementele ce declanseaza episoadele de anxietate

O metoda buna de a-ti ajuta copilul sa invete sa coopereze cu factorii declansatori este practicand sau invatandu-l un pic de mindfulness, indemnandu-l sa-si observe reactiile corpului atunci cand este nelinistit sau este in preajma elementelor care declanseaza un episod de anxietate. Printre simptomele fizice pe care le poate simti atunci cand este nelinistit sunt durerile de cap, de burtica, senzatia de voma, de tremor, dificultatea de a manca, de a adormi sau un somn fragmentat, poate fi iritat, poate ca ii vine sa planga, sa fuga sau se agate de piciorul parintelui etc.

  • Nu evita frica

Bineinteles ca fiecare parinte caute sa-si protejeze cat mai bine copilul si sa inlature orice situatie il supara sau orice factor care i-ar putea declansa acea stare de nelinisite si frica. Doar ca tot mai multi specialisti sustin ca cea mai buna solutie este de a-l expune la acele elemente care ii declanseaza frica, panica si ca anume astfel ii poti arata copilului ca reusiti sa gestionati impreuna, apoi ca el singur va invata sa treaca peste neplacutul episod, scrie babygaga.com.

Daca factorul declansator este mult prea dificil si provoaca o spaima mult prea mare pentru copil, puteti incerca treptat, aratandu-i cu ajutorul cartilor, aplicatiilor pe tableta, jucariilor etc. Fii receptiv la intrebarile pe care le are copilul si explica-i cu rabdare toate informatiile pe care doreste sa le afle, ba mai mult de atat, lasa-l sa actioneze in vreun fel atunci cand este fata in fata cu ,,inamicul” (de exemplu, atunci cand va aflati in timpul unei vizite medicale, lasa-l sa se uite la instrumentele doctorului, sa puna mana pe stetoscop etc).

  • Asteptari realiste si o atitudine pozitiva

Exprima-ti sincer asteptarile, spune-i ce se se poate intampla si pastreaza-ti un ton calm si o atitudine intelegatoare si pozitiva. Exista situatii in care frica lui este legitima. Spre exemplu, in cazul unei vizite la dentist, poate este intr-adevar speriat de sunetele mult prea puternice ale instrumentelor medicale, poate se simte rusinat ca plange, poate il si doare daca este vorba despre o plomba etc. Este important sa-i validezi emotiile, fara a-i amplifica insa nelinistea! Ii poti spune ca si tu uneori simti disconfort sau ca te doare in timpul vizitei la dentist, dar ca dupa aceea iti trece si dintele nu te mai doare.

  • Evita sa minimalizezi

,,N-ai de ce sa-ti fie frica, pentru ca nu ti se intampla nimic!”, ,,Hai ca exagerezi, nu te doare!”, ,,n-o sa simti nimic”, ,,plangi degeaba”, ,,numai bebelusii plang”, ,,esti mare, de ce plangi?”, ,,niciunui copil nu-i e frica, doar tie”, ,,o sa rada ceilalti de tine” etc. O abordare mult mai sanatoasa este sa-l asculti ce simte, chiar daca ceea ce simte ti se pare exagerat sau nepotrivit.

  • Ofera-i optiuni

,,Vrei ca atunci cand ti-e frica sau te doare, sa ma strangi tare de manuta sau sa-l strangi pe ursulet sau poate sa-ti cand ceva”? In momentul in care il lasi sa aleaga o anumita tehnica, il ajuti sa capete mai multa incredere ca poate sa gestioneze treptat episodul ce ii aduce neliniste.

  • Exercitii de diminuare a fricii

Atunci cand ti-e foarte frica, incepe sa canti incet un cantecel, respira adanc cu nasucul si expira aerul pe gurita, numara rar pana la 10, cauta cu privirea toate obiectele din camera care sunt de culoarea verde etc. Orice exercitiu care l-ar face atent si asupra altor lucruri si iar activa alte simturi, diminuandu-i astfel frica.

  • Recunoaste-i progresul

Incurajarea si recunoasterea progresului in cazul unui copil care incearca sa depaseasca anumite obstacole, precum episodul de anxietate, sunt foarte importante. ,,Ai fost curajos”, ,,te-ai descurcat chiar bine”, ,,sunt mandra de cum ai procedat”, ,,ma bucur ca ai facut asa” etc.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here