Cu totii constientizam importanta scrisului in viata noastra, dar trebuie oare sa intervenim in acest proces, sau sa-l lasam in seama pedagogilor? Cand ar trebui sa invete copilul tau sa scrie?
Exista inca numeroase pareri contradictorii referitoare la momentul potrivit pentru a intra in tainele scrisului si cititului. Unii parinti sau chiar pedagogi sunt de parere ca un copil trebuie sa invete sa scrie atunci cand vine momentul potrivit, adica la scoala si ca nu trebuie intervenit in acest proces deoarece pot sa apara greseli. Cu alte cuvinte, doar pedagogul poate explica corect cum se fac literele si cum se tine instrumentul de scris si pentru aceasta a fost inventata clasa pregătitoare si apoi, si clasa intai. Alte pareri sustin ideea ca niciodata nu este prea devreme ca un om, indiferent cat este de mic, sa invete sa scrie si sa citeasca. Sa invete in general.
Specialistii britanici si cei din Statele Unite sustin varianta ca un copil sa primeasca primele notiuni despre scris si citit in jurul varstei de patru – cinci ani. Evident ca la acest moment totul se va desfasura sub forma unui joc in care imaginile, formele si desenele au cel mai important rol. Astfel ca, orice copil poate invata orice, mai ales daca isi doreste acest lucru, are capacitatea de a invata si nu este fortat. Lucrurile sunt si mai simple daca, asa cum de altfel este normal, dupa varsta de doi – trei ani, copilul frecventeaza cursurile unei gradinite. Institutiile de invatamant prescolare, indiferent ca este vorba de cele de stat sau private incep sa-si initieze prichindeii in tainele cititului si scrisului de la cele mai mici varste. In aceste conditii, tie iti revine sarcina de a fi permanent la curent cu metodele de predare de la gradinita copilului tau si cu progresele sale.
Nu ezita sa intrebi periodic ce ai de facut pentru a sprijini munca depusa de educatoare sau invatatoare, daca e la scoala. Poate exista cai de a contribui la perfectionarea tehnicilor. De exemplu, daca copilul a fost invatat faca un anumit semn grafic sau chiar o litera si i s-a explicat ca seamana cu anumite obiecte sau animale, poti incerca si tu sa il provoci la un astfel de joc acasa. Sau puteti gasi carti de colorat cu litere sau scheme similare celor prezentate la gradinita. Specialistii spun ca exista anumite lucruri ce pot face scrisul mai mult sau mai putin dificil pentru un copil decat pentru celalalt. Un criteriu ar fi nivelul de dezvoltare a copilului, care se raporteaza evident si la varsta. Abilitatea de a scrie a unui copil este determinata si de capacitatea de a avea miscari precise cu degetele sale, incheietura si mana. Trebuie sa existe apoi o coordonare precisa mana –ochi (vedere) care va permite dezvoltarea capacitatii de a scrie.
Varsta la care se definitiveaza aceste abilitati difera de la un copil la altul. Unii copii poseda o dexteritate foarte buna a degetelor inca din jurul varstei de trei-patru ani, in vreme ce la altii, aceasta inca se mai perfectioneaza la cinci, sase ani. Cei mai multi speicalisti recomanda sa nu fie grabit procesul. Prin repetitii si practicarea anumitor miscari, aceste lucruri pot fi rezolvate cu bine si astfel poate iti raspunzi si la intrebari legate de alte activitati adiacente ale copilului, care nu iti erau tocmai clare. Cand copiii modeleaza plastilina, taie hartie cu foarfeca sau imbraca si dezbraca papusi, ori monteaza sau demonteaza masinute, isi perfectioneaza de fapt abilitatile de a coordona miscarile si de a asigura un echilibru maini – ochi. Desenul si coloratul ii va ajuta foarte mult sa se incadreze in spatii, sa controleze miscarea creioanelor sau a pensulelor. Vor fi astfel tot mai mult adaptati tehnicii scrisului.
Sfaturi: Nu este suficient sa te apuci sa ii desenezi litere sau sa ii atarni tot felul de figurine prin casa. Poti inventa jocuri mult mai distractive. Puteti face mici figurine din coca sau prajiturele in forma de litere, pe care sa le modelezi cu copilul tau. si Pastele din supa pot lua forma unor litere de-o schioapa, daca sunt facute in casa. Lasa-l pe copilul tau sa vada cum scrii scrisori, facturi sau diferite notite. Lasa-ti copilul sa pretinda ca este ospatar si isi noteaza comanda, un profesor care scrie la tabla pentru elevii sai sau un politist care da amenzi si se semneaza cu numele sau. O scrisoare pentru bunica cu un simplu “Te iubesc” poate fi de mare efect.
Asigura-te asigura ca piciul tau isi face temele. Ei, bine, da! Ai citit corect! Temele. Chiar daca este prescolar, foarte multe gradinite isi obisnuiesc invataceii cu metoda temelor pentru acasa. Nu inseamna ca vor avea de facut referate si recenzii, ci doar ca, periodic, pot primi un caietel in care trebuie sa coloreze ceva, sa uneasca niste punctulete care pot lua forma unei litere sau a unei cifre sau sa completeze anumite casute cu desene, litere sau cifre.