Bineînțeles că fiecare vârstă a copilului are frumusețea și provocările sale, fiecare etapă vine cu ”altceva”. Și pentru că despre perioada de bebeluș am tot scris, despre cea de toddler am tot discutat, despre grădiniță, pregătirea pentru școală am mai spus, despre minunata adolescență cu toate fluctuațiile de dispoziție și nu numai am mai dezbătut, ne-a atras atenția ce au spus unii specialiști despre faptul că vârsta de 8-9 ani este una cu multe schimbări în cee ace privește copilul și că ar fi bine ca părintele să fie conștient de acestea. Iată ce transformări poți să vezi la copilul tău de 8 ani și de ce este considerate o vârstă ”mai complexă”.
Parcă se juca acum un minut cu mașinuțele sau păpușile și avea așa un joc drăgălaș, iar în următorul minut îmi comentează cu nemulțumire despre ceva ce am spus sau am făcut. Wow, aproape că îți vine să te întrebi: cine este copilul acesta?
Personalitatea, temperamentul, anturajul sau mediul în care copilul tău petrece timpul, toate acestea intră acum în joc și sunt factori importanți, dar în același timp, se întâmplă multe în dezvoltarea creierului și a corpului unui copil de 8 sau 9 ani, iar toate acestea contribuie la aceste comportamente specifiec vârstei. „Chiar dacă copiii de vârstă școlară sunt mai puțin solicitanți din punct de vedere fizic decât cei mici, provocările lor sociale și emoționale pot fi complexe și dificil de observat de către părinți”, spune dr. Marquita Davis, director academic pentru KinderCare, potrivit mother.ly. Sunt multe aspecte ce țin de dezvoltarea lui cognitivă și înțelegerea normelor sociale.
Practic, lumea se deschide în fața copilului, iar el se pregătește să iasă și să-și exploreze independența. „Anii de vârstă școlară timpurie – și în special vârstele de 8 și 9 ani – marchează o creștere și o dezvoltare atât mentală, fizică, și mai ales emoțională. Acest ritm accelerat de creștere transformă această etapă într-un moment dificil atât pentru copii, cât și pentru părinții” explică Mary Ann Little, psiholog clinician și autoare de cărți de parenting, potrivit aceleeași surse.
În această perioadă au loc mai multe ”salturi” de dezvoltare, vei observa mai multe abilități legate de limbaj, de matematică, de scriere, va înțelege mult mai multe despre cauză și efect, despre ce este moral, care sunt valorile, devine mai conștient de propriul corp. Și din punct de vedere emotional sunt multe shimbări, experimentează tot maim ult independența, învață mai multe despre cine este el, are o dorință tot mai mare de a aparține unui grup, fie la școală, fie la o activitate extrașcolară. Tocmai de aceea în această perioadă sentimentul de ”respingere” de la un grup sau dintr-un joc este mai proeminentă, mai dureroasă pentru el.
Mulți părinți pot observa că în această perioadă copilul devine mai ”încăpățânat”, cu un compoertament ”mai puțin agreabil”. El experimentează autonomia, de aceea așteaptă-te ca al tău copil să fie mai sensibil în această perioadă, să te provoace mai mult, să ți se pară mai dificil de gestionat.
Ce pot să facă părinții pentru un copil de 8-9 ani?
- Să fie răbdători! Să înțeleagă că ”este o perioadă în care copilul vrea, pe de o parte, atenția grupului său, iar pe de altă parte, o îmbrățișare din partea ta, a părintelui”, explică psihologul.
- Un alt sfat ar fi să fii atent la cât timp petrece online, mai ales dacă este interesat de social media.
- Ajută-l să-și gestioneze emoțiile, să găsească soluții la ”problemele” care apar, fără a te grăbi să i le rezolvi tu!
- Oferă-i mai multă independență, ghidează-l, dar evită să-l controlezi (spre exemplu, la cumpărături, când își alege hainele sau când dorește să petreacă mai mult timp cu prietenii).
- Comunicarea e cheia în toată această ”ecuație”
- Nu uita, în timp ce-și caută autonomia, el are nevoie în continuare de tine, de suportul tău, are nevoie de limite clare, de reguli potrivite.