Epilepsia la copii, semne si simptome

Prevalenta epilepsiei este de pana la 2% in populatia generala. Raportat la Romania, asta inseamna ca in jur de 400.000 persoane sufera de aceasta afectiune, insa cifrele oficiale, care arata ca exista 130.000 de pacienti cu epilepsie, sunt cu mult mai mici decat cele reale. In ceea ce-i priveste pe copii, intre 50 si 60% dintre cazurile de epilepsie debuteaza inaintea varstei de 16 ani. Despre semne si simptome in epilepsia la copii, aflati mai multe de la dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog,  initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie.

,,Sunt pacienti care simt inainte de criza, ceea ce se numeste aura. Deseori persoanele din fata medicului descriu o senzatie de caldura, o caldura care se ridica in torace, o senzatie de greata, amorteli, furnicaturi, tulburari de vedere, de auz, halucinatii gustative. Ei déjà au invatat ca aceste semne si simptome pot fi sau nu urmate de crize, asa ca se asaza imediat pentru a minimiza riscul. Sunt cei norocosi pacientii care au semnele premonitorii. Dar nu intotdeauna aura se transforma in crize. Pacientii spun ca simt aceasta greata de 10 ori pe luna, de 8 ori scapa fara crize, numai de doua ori aura vireaza catre o criza epileptica”, a precizat dr. Bogdan Florea.

Neurologul ii povatuieste pe pacientii cu epilepsie ca atunci cand simt ca vine criza sa se aseze pe un scaun, pe un fotoliu sau jos ca sa nu se loveasca. In afara simptomelor care se vad exista si semne discrete, care pot fi simptome dependente de zona care pleaca din creier, precum halucinatiile auditive, vizuale, amorteli, furnicaturi, slabiciune, deficit motor pe o jumatate de corp. Toate acestea sunt semnale de alarma, care trebuie identificate de parinti si bineinteles neintarziat mers cu copilul catre un medic neurolog sau chiar neurolog pediatru.

Ce este important pentru copiii cu epilepsie si mai ales pentru familie

Daca parintii copilului sau cei din jurul lui observa la acesta chiar  si cateva secunde de decupare de realitate, de modificari de comportament, trebuie sa fie ,,in garda”.

,,Crizele de tip absenta sunt o mare provocare a simtului de observatie pentru mamica, pentru educator sau profesor. O criza de absenta poate fi de 3 secunde, in care singurul lucru pe care il poate face copilul este sa ridice privirea si sa clipeasca un pic mai des dupa care isi revine cu un sentiment de decupare de realitate pe care nu-l poate descrie copilul si poate sa faca sute astfel de crize pe zi”, a precizat neurologul Florea.

Este important ca aceste lucruri sa fie stiute si de cadrele didactice, fiindca adeseori apar plangeri de la educatori, de la profesori care se lamenteaza ca e neatent copilul cu epilepsie, ca nu raspunde, nu asculta. Medicul atrage atentia insa ca, de fapt, copilul are aceste crize de tip absenta.

Crizele tonico-clonice generalizate, foarte spectaculoase

Crizele tonico clonice generalizate sunt foarte spectaculoase, pentru ca cei care le fac  isi pierd starea de constienta, cad la podea.

,,Cine vede o criza tonico-clonica generalizata nu o uita toata viata. Culmea este ca aceste crize sunt cele mai rare, dar cele mai cunoscute de catre publicul larg”, a spus initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie.

Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, in cazul bebelusilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente.

Medicul Bogdan Florea se implica in organizarea Epilepsy Challenge, evenimente in scop caritabil care vor avea loc dupa cum urmeaza: in 22 septembrie 2019 in Bucuresti, in 29 septembrie in Cluj si in 6 octombrie in Baia Mare. Astfel se intentioneaza strangerea unor fonduri pentru infiintarea unui centru de sprijin psihologic al parintilor care au copii cu epilepsie, dar si sprijin psihologic oferit adolescentilor cu acest diagnostic. Aflati mai multe despre epilepsia la copii in materialul video. Informatii despre evenimentele caritabile gasiti pe siteurile epilepsy.ro si epilepsychallenge.ro

Autor: Alexandra Manaila

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here