Drumul spre succes al unui copil supradotat. Cum il ajuti sa isi atinga potentialul

Daca psihologul iti confirma ca ai un mic geniu in familie, discuta cu persoanele care se ocupa de educatia scolara a copilului tau pentru a gasi impreuna cele mai bune tehnici de a-l ajuta sa isi atinga potentialul.

Nu toate scolile organizeaza clase speciale pentru copii supradotati, asa ca ideal ar fi ca micutul tau sa primeasca proiecte independente, diferite de cele primite de ceilalti copii, care sa-l provoace, potrivit faimoasei publicatii americane babycenter.com. Discuta cu invatatorul sau, cautati solutii practice, concrete, insa retine faptul ca acesta poate avea resurse limitate si, in plus, are nevoie de timp pentru a se ocupa si de ceilalti copii din clasa.

Iata ce strategii poti sugera:

  1. Grupuri de studiu create in functie de abilitati: roaga invatatorul sa ii permita micutului tau sa lucreze, impreuna cu alti copii inteligenti din clasa, pe subiecte la care exceleaza.
  2. Activitati stimulatoare: daca micutul tau se descurca peste nivelul clasei la matematica, ii poti cumpara un caiet de lucru special, cu probleme mai complicate, pe care sa lucreze atunci cand termina exercitiile de la clasa.
  3. Lectura optionala: invatatorul ii poate recomanda copilului tau o serie de lecturi mai dificile decat cele studiate la clasa.
  4. Proiecte independente: daca exercitiile de vocabular sunt o nimica toata pentru copilul tau, roaga invatatorul sa gaseasca, impreuna cu el, idei pentru proiecte independente. Incurajati-l sa scrie povesti, sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea si sa faca lucruri care il stimuleaza.
  5. „Sarirea” anilor de studiu: inainte de a te gandi la aceasta optiune, apeleaza la terapeutul scolar pentru a evalua, impreuna cu invatatorul, comportamentul copilului tau la clasa. Unii copii supradotati nu sunt neaparat sociabili sau maturi emotional, nefiind pregatiti pentru transferul intr-o clasa cu copii mai mari.

Cum iti ajuti un copil supradotat acasa

Chiar daca ai sprijinul profesorilor de la clasa si pe cel al directorului scolii in care invata copilul tau, trebuie sa ii asiguri micutului resursele necesare evolutiei sale si in afara institutiei de invatamant. Iata cateva sugestii:

  1. Trateaza-l ca pe un egal si ia in serios conversatiile pe care le purtati: copiii supradotati sunt, in cele mai multe cazuri, vocali si extrem de curiosi. Pot capata, deci, cu usurinta frustrari daca parintii le ignora intrebarile. Acorda-i copilului tau timp si atentie si da-i raspunsuri complete atunci cand iti pune intrebari.
  2. Ajuta-l, in mod activ, sa isi urmareasca interesele: un copil interesat de matematica, de exemplu, va fi interesat atat sa citeasca despre viata matematicienilor faimosi, cat si sa rezolve probleme. Pune-i la dispozitie toate materialele necesare.
  3. Ajuta-l sa se obisnuiasca cu diverse unelte de cercetare: invata-l, de pilda, sa foloseasca biblioteca si cum sa gaseasca informatiile care il intereseaza pe internet.
  4. Inscrie-l la cursurile facultative care il intereseaza: ajuta-l sa isi dezvolte creativitatea alegand cursuri compatibile cu interesele lui sau provocandu-l sa inveteze povesti, scenarii, piese de teatru etc.
  5. Vizitati impreuna muzee de stiinta: muzeele pot oferi experiente educationale inedite.
  6. Nu in ultimul rand, rezista tentatiei de a-i incarca programul. Prea multe sarcini pot deveni o corvoada si pot fi extrem de obositoare. Asigura-te, asadar, ca micutul tau are timp atat sa se relaxeze, cat si sa se joace.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here