Dezvoltarea limbajului la copil: de la nastere pana la 8 ani

Este fascinant cat de repede se dezvolta copilul si cum de la an la an invata tot mai multe. Citeste mai multe despre dezvoltarea limbajului la copil: de la nastere pana la 8 ani.

Vezi si: Primele cuvinte rostite de copil

La inceput plangea. Apoi a invatat sa iti zambeasca, atunci cand era multumit. Isi sugea buzele cand ii era foame, dadea energic din manute si din picioruse atunci cand ii puneai muzica ritmata. Apoi te-a surprins cu cate un chiut de bucurie cand ii aratai o jucarie. Gu-gu, ga-ga, bu-bu, ba-ba.

Hai, recunoaste ca ai plans la baie de emotii atunci cand a spus prima data “mama”. Si tata. Dar totusi, cuvantul “mama” parca ti s-a intiparit mai mult. Si surprizele au tot urmat.

Cuvinte tot mai multe. Propozitii scurte. Apoi mai lungi. Multe intrebari. De ce-uri interminabile. Fericire maxima atunci cand a spus “rrrrrr” intamplator prin casa. Apoi a povestit lucruri din ce in ce mai multe si tot mai complexe. Pana cand afli ca in jurul varstei de 8 ani copilul tau stie in jur de 30.000 de cuvinte, cel putin asa sustine news-medical.com

Citeste si: Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa vorbeasca?

Iata principalele etape in dezvoltarea limbajului la copil:

(Retine: fiecare copil este diferit. Informatiile de mai jos sunt doar un ghid sumar despre principalele abilitati sau achizitii ale copilului atunci cand este vorba despre dezvoltarea limbajului).

Pana la 1 an

Invata sa gangureasca, sa spuna cateva silabe, sa arate spre obiectele care il intereseaza, striga dupa tine. Multi specialisti ii incurajeaza pe parinti sa le vorbeasca si sa le citeasca bebelusilor ori de cate ori au ocazia.

Citeste si: Iata de ce este important sa-i citesti unui toddler

Pana la 2 ani

Curiosul mic deja poate sa spuna cam 50 de cuvinte, poate face propozitii scurte, alcatuite din subiect si predicat.

Pana in 3 ani

Pregateste-te, deja incepe sa te intrebe tot felul de lucruri, iar vocabularul lui este din ce in ce mai interesant. Poate forma propozitii din 4 cuvinte (uneori si mai multe). Poate folosi corect pronumele (eu, tu, el, ea, etc), scrie momjunction.com.

Pana in 4 ani

Se implica activ in tot felul de conversatii, intelege mai bine regulile de baza de gramatica, invata foarte usor cuvinte noi, poate intelege cand sa utilizeze singularul si cand pluralul. Poate povesti situatii, intamplari, poate reda povesti respectand secventele evenimentelor.

Pana in 5 ani

Are un vocabular care te surprinde din ce in ce mai mult, poate folosi mai mult de un verb intr-o propozitie, pronunta clar cuvintele si uneori la aceasta varsta deja nu mai intampina probleme (este vorba despre consoane, precum z, r, l, s, etc).

Pana in 6 ani

Isi poate exprima parerea, este mult mai increzator atunci cand intra intr-o conversatie cu un adult, face din ce in ce mai putine greseli gramaticale, intelege notiunea de silabe, ba chiar poate lega silabele pentru a forma un cuvant.

Pana in 7 ani

Intelege intre 20.000 si 26.000 de cuvinte si poate depista greselile gramaticale ale celorlalti.

Pana in 8 ani

Poate purta discutii complexe. La aceasta varsta un copil poate intelege in jur de 30.000 de cuvinte.

S-ar putea sa-ti placa si: Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here