Dezvoltarea emotionala a copilului prescolar

Cum sa ajungi de la emotii pozitive la cele negative in doar cateva secunde? Observa-ti prescolarul din casa si vei afla! Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre dezvoltarea emotionala a copilului prescolar.

Citeste si: Principalele achizitii ale unui copil de 3-4 ani

Realitate versus fantezie

Incepand cu varsta de 3 ani vei observa ca puiul tau iti prezinta o paleta de emotii din ce in ce mai larga. Vei observa bucurie sincera, suparare, frustrare, anxietate, protest, frica etc. Vei observa cum, pentru el, anumite obiecte neinsufletite din jurul lui (copaci, jucariile de plus, masinutele, ceasul, luna etc), brusc sunt animate, capata emotii, ganduri, au anumite comportamente.

Sa nu te mire daca il vei intreba intr-o seara, spre exemplu, “de ce apare luna?”, sa-ti raspunda senin “a venit sa ma salute!”.

La aceasta varsta copilului prescolar ii este greu sa delimiteze ce este realitate si ce este fantezie, scrie babycenter.com. De exemplu, intr-o seara fiica ta poate veni la cina imbracata in Cenusareasa si se va comporta conform acestui personaj, iar altadata va veni plangand ca a auzit pe hol cum fantoma din poveste i-a facut “bau-bau”.

Este important ca in astfel de cazuri sa-i explicam copilului ca este in siguranta si ca nu o sa pateasca nimic rau, de asemenea este esential ca in momentul in care copilul vine speriat la tine si iti povesteste ceva, sa nu-l lasi sa creada ca ceea ce spune el nu este important pentru tine sau chiar sa razi de el din aceasta cauza.

Citeste si: Stii care sunt cele mai bune jucarii pentru un prescolar?

Intra si tu in lumea fanteziilor

Din cand in cand este indicat ca adultul sa intre in lumea plina de fantezii a copilului prescolar, astfel il poti ajuta sa invete sa-si exprime emotiile, dar ii oferi si posibilitatea sa aleaga jocul, sa te ghideze dupa bunul plan in acea lume imaginara. Vorbeste cu copilul, asculta-l ce spune si arata-i ca pentru tine parerile lui chiar conteaza.

Lasa-l sa aleaga

Cea mai buna abordare: sa mentii un control ferm asupra sferelor importante ale vietii copilului tau prescolar, dar in acelasi timp, sa ii oferi suficiente ocazii in care are posibilitatea de a alege singur. Din cand in cand, lasa-l sa decida cu ce se imbraca, ce alege sa manance (ofera-i 2-3 optiuni si lasa-l sa decida) etc. Copilul are nevoie si de acest tip de libertate, pentru a invata sa aiba mai multa incredere in fortele proprii si decizii.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here