Cum sa-ti ajuti copilul astfel incat trecerea, de la patutul de bebelus la patul de copil “mare”, sa fie una cat mai fireasca?
Ati fost la magazin, ati ales impreuna cel mai dragut pat de acolo, toata lumea a parut entuziasmata de alegere, lenjeria de pat este cea cu personajele din desene animate, exact pe care si le-a dorit. A venit seara, ar fi trebuit sa urce in patul nou si sa doarma, nu-i asa? Atunci de ce te striga la fiecare 2 minute sau cere sa fie luat in patul vostru?
Cum sa-ti ajuti copilul ca invete sa doarma in patul de copil “mare”, astfel incat sa fie o trecere cat mai blanda, mai usoara, dar nici sa nu-ti pierzi cumpatul?
Este important sa intelegi ca este o abilitate noua pentru copilul tau, oricat de normal ti se pare sa te urci intr-un pat nou si sa dormi, pentru copilul tau nu este chiar atat de simplu. Iata 14 sfaturi despre cum poti poti face tranzitia de la patutul de bebelus la patul de copil “mare” cat mai usoara si mai fireasca.
Citeste si: Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate
- Asigura-te ca puiul tau are deja o rutina de somn bine stabilita (facem baita, punem pijamalele, spalam dintii, citim povesti, ne oferim „pupicul” de noapte buna si inchidem ochisorii).
- Introdu noul obiect (in acest caz, patul), spunand ca “uite, ai si tu un pat de copii mari, exact cum are …X (un prieten sau var mai mare).
- Lasa-l sa se urce in noul pat si cititi acolo povesti.
- Nu initia aceasta tranzitie in timpul antrenamentului de trecere de la scutec la olita sau atunci cand va mutati in casa noua. Sunt prea multe schimbari, lucru care ii poate provoca anxietate inutila.
- Daca iti doresti sa muti toddler-ul intr-un pat mai mare, pentru ca in curand va aparea un nou membru in familie si acesta va avea nevoie de patutul mai mic, atunci ar fi bine sa incepi acest proces cu aproximativ 3 luni inainte de sosirea bebelusului.
- Ar fi ideal sa-i pui patul exact in locul in care era patutul.
- Daca este posibil, lasa-l pe copil sa aleaga patul nou.
- Atunci cand asamblati patul nou, lasa copilul sa “participe” la asamblare/montare.
- Pentru a face trecerea mai usoara, la inceput, pune-i paturica, pernuta sau lenjeria din patutul de bebelus.
- Ai grija ca patul de copil “mare” sa fie la fel de primitor, vesel si confortabil ca si cel pe care l-a avut inainte.
- Nu uita nici de elementele de siguranta (bariera de protectie/aparatoare)
- Cu doar cateva nopti inainte de acea prima noapte in care decideti ca e timpul ca puiul sa doarma in patul nou, pune-i jucarii de plus sa „doarma” acolo in pat si arata-i copilului:”uite ce bine a dormit Mormaici aici!”, “Uite tigrisorul ce confortabil sta pe perna”etc.
- Daca puiul va incepe sa planga, mergi sa-l linistesti. Daca reuseste sa doarma o noapte linistit acolo, spuneti-i a doua zi ca va bucurati ca a reusit sa doarma ca cei “mari”, ca esti mandru. Da, laudati-l!
- Pentru linistea copilului, spuneti-i ca poate sa-si aleaga o jucarie cu care sa mearga la somn in noul pat.
Somn linistit!
S-ar putea sa te intereseze si: Parentingul de azi: esti o mama perfecta? 🙂