Cum sa construiesti o relatie excelenta cu copilul tau?

Iti doresti sa ai o legatura frumoasa cu puiul tau?  Iata 10 sfaturi de a construi o relatie excelenta cu copilul tau.

Citeste si: Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

  1. Incepe prin a pune o baza solida.

Legatura se construieste inca din primele momente, din primele zile de la nastere. Legatura/ atasamentul parental incepe inca din perioada in care puiul tau e bebelus, conform ahaparenting.com.

  1. Aminteste-ti ca orice relatie inseamna timp si efort.

Din fericire, natura ne ajuta la inceput, fiindca suntem programati sa ne iubim copiii. Cu toate acestea, orice relatie sanatoasa si de durata necesita timp. Si implicare.

  1. Timpul petrecut impreuna cu puiul tau va fi o prioritate. Intotdeauna.

Stiu ca ai o agenda aglomerata, dar atunci cand iti doresti o relatie frumoasa cu copilul tau, iti vei face mereu timp pentru a petrece impreuna.

  1. O relatie buna se bazeaza pe incredere

Increderea incepe inca in copilarie, atunci cand bebelusul invata ca poate conta pe ajutorul tau, ca ii vei raspunde nevoilor, ca vei veni, atunci cand il vei chema. Apoi cand copilul mai creste, ai grija sa te tii de cuvant, atunci cand ii promiti ceva.

  1. Incurajeaza. Incurajeaza. Incurajeaza

Asa cum o planta are nevoie de apa si lumina, copilul tau are nevoie sa fie incurajat “sa infloreasca”. Copilul are nevoie sa stie ca este minunat exact asa cum este! Ca este un om bun, capabil de lucruri frumoase.

  1. Respectul trebuie sa fie reciproc.

Respecta-ti copilul. Dar invata-l sa te respecte si pe tine.

  1. Interactiuni zilnice

Ca atunci cand iti doresti sa construiesti o casa. Caramida cu caramida. Interactiuni zilnice: cuvinte calde, imbratisari, mici dovezi de afectiune, discutii serioase, dar si  despre orice si despre toate.

Citeste si: Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil 

  1. Comunicare. Comunicare. Comunicare

Pune accent pe comunicare. Incurajeaza-l sa-ti povesteasca, sa-ti spuna, sa te intrebe. Incearca sa-ti faci timp sa-i raspunzi, sa-l explici, sa-i povestesti si tu.

  1. Nu o lua personal.

Nici atunci cand iti spune toddler-ul ca nu te iubeste, pentru ca nu i-ai cumparat nu stiu ce jucarie atunci cand ti-a cerut el. Nici atunci cand iti tranteste adolescentul usa in nas spunandu-ti ca “mama, tu nicioidata nu intelegi cum sunt prietenii mei”.

  1. Rezista tentatiei de a-l pedepsi.

Verbal, emotional, fizic. Pedepsele nu-l invata aproape nimic pe copil. Decat faptul ca o pedeapsa il doare, indiferent sub ce forma vine aceasta.

S-ar putea sa te intereseze si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here