Poti invata copilul sa fie asertiv chiar prin propriul tau exemplu. De obicei, pot aparea situatii de comunicare precara la copii din cauza rusinii, fricii, confuziei, impulsivitatii sau descurajarii. Prin comunicarea asertiva, copilul invata sa-si exprime dorintele si opiniile intr-un mod care nu va fi suparator pentru cei din jur.
O data ce ai identificat punctele slabe in felul in care comunica copilul, impreuna puteti initia conversatii atunci cand gasiti momentul potrivit. Se poate intampla cand vine timpul de imbaiere, la masa, inainte de culcare etc., potrivit Imom.com.
Nu vorbi in numele copilului tau, gandindu-te ca astfel ii vei inlatura starea de timiditate. In plus, repeta intrebarea pe care i-ai adresat-o, daca asta il ajuta sa inteleaga mai bine ceea ce i-ai transmis.
Citeste si Comunicare intr-o familie fericita
Asertivitatea reprezinta comunicarea propriilor pareri intr-un mod direct si deschis celorlalti, respectand, in acelasi timp, si parerea celor din jur.
Copilul invata ce este asertivitatea atunci cand parintele insusi comunica asertiv. In general, copilul imita modelul parintelui, fie ca este vorba de alimentatie sau de obiceiuri, conform revistei Psychologies Romania.
„Cel mai adesea, persoanele care nu sunt asertive au un nivel scazut al increderii in sine, de aceea este important sa il ajuti sa dobandeasca o imagine reala despre sine si un sentiment de auto-valorizare. Acest lucru il poti face sustinandu-l atunci cand invata ceva nou si incurajandu-l sa se implice in activitatile care ii fac placere”, precizeaza psihoterapeutul Elena-Irina Macovei pentru Psychologies Romania.
Citeste si A 21-a luna de viata – Cat mai multa comunicare
Un alt sfat este acela de a-ti ajuta copilul sa isi gaseasca un talent sau un hobby. Pentru asta, este nevoie ca el sa stie care ii sunt punctele tari si punctele slabe, deoarece este firesc ca o persoana sa aiba atat calitati, cat si defecte.
Un exercitiu practic care poate produce efecte pozitive este atunci cand creezi impreuna cu copilul tau diverse situatii din viata care implica comunicarea asertiva.
„Totusi nu pune o presiune prea mare asupra lui pentru ca ar putea deveni anxios. Atitudinea cea mai potrivita este sa ai rabdare cu el in acest drum in directia de a deveni asertiv”, explica psihoterapeutul Elena-Irina Macovei.
Ascultarea celui care ne vorbeste este foarte importanta atunci cand ne referim la comunicarea asertiva. Copiii, in general, au mici dificultati cand vine vorba de a-i lasa si pe ceilalti sa vorbeasca intr-o discutie. Permite-i copilului sa termine ce are de spus, apoi ofera-i un feedback. Prin urmare, devii un exemplu de urmat. Lasa deoparte critica negativa sau blamarea si inlocuieste-le cu explicatia, precizeaza Raising Children.
Citeste si Exercitii pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze
Autor: Andreea Borcila