Exercitii pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze

Stiai ca abilitatea de a te concentra este una dintre calitatile cele mai apreciate in prezent? Mai mult de atat, specialistii spun ca in viitor aceasta va fi una dintre cele mai cautate abilitati, la orice loc de munca, indiferent de domeniul in care activezi. Iti oferim cateva exercitii pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze.

Creativitatea, inovatia, comunicarea, capacitatea de a rezolva repede o problema, adaptabilitatea, precum si concentrarea vor fi cele mai cautate abilitati pentru joburile din viitor, sustin specialistii.

Citeste si: Acestea sunt abilitatile necesare copiilor pentru a putea trai in era robotilor

Indiferent ca puiul tau se afla in plin „training de renuntare la scutece si trecere la olita” sau ca a inceput sa-si scrie numele oriunde gaseste loc sau oriunde are ocazia, sau ca te roaga sa-l ajuti la temele pentru scoala, abilitatea de a se concentra este importanta, poate fi invatata si dezvoltata. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Iata cateva exercitii care il vor ajuta pe copilul tau sa se concentreze:

Puzzle-uri

Una dintre cele mai bune modalitati pentru dezvoltarea atentiei si concentrarii este sa-i oferi copilului puzzle-uri.

Reconstituie imaginea: arata-i imaginea pe care trebuie sa o construiasca si pune-i piesele pe masa. Arata-i la inceput cum sa le caute sau cum ar trebui sa le uneasca.

Puzzle „cuvinte”: sa gaseasca literele care lipsesc din cuvinte sau alt joc este sa formeze din literele unui cuvant cat mai multe alte cuvinte noi.

Citeste si: Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?

Jocul “Statuia”

Alege o melodie si explica-i sa danseze cum isi doreste el, dar in momentul in care opresti melodia sa se opreasca din dansat si sa ramana in pozitia de statuie timp de 20-30 de secunde.

Planse educative: ofera-i fise de lucru cu labirinturi, elementul lipsa sau cauta ce cifra nu este trecuta in sirul de numere, incercuieste intrusul, gaseste perechea sau elementele asemanatoare, uneste punctele etc.

Aminteste-ti cuvintele: sa-i enumeri o lista de cuvinte diferite (diverse domenii), iar dupa aceea sa-l rogi sa le repete asa cum isi aminteste el.

Sfat pentru parinte:

Atunci cand observi ca un copil este concentrat asupra unui desen sau pe construirea unui turn din cuburi, ar trebui sa rezisti tentatiei de a-i spune “vai, cat de frumos este turnul pe care-l faci!”

Specialistii in educatia Montessori sustin ca este foarte important sa nu-l intrerupi atunci, in schimb, ii poti spune la final ca ai observat cat de concentrat era si ca ai vazut ca a muncit din greu.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here