In efortul lor de a-i incuraja pe cei mici sa doarma mai mult si mai bine, multi parinti isi trimit copiii la culcare la ore foarte tarzii. Din pacate, aceasta este o mare greseala, spun specialistii.
Unii parinti au convingerea ca un copil cu cat este mai obosit, cu atat va dormi mai bine noaptea. S-ar putea sa fi auzit si expresii de genul „Lasa-l sa se joace pana isi consuma toata energia, va fi epuizat, astfel va dormi foarte bine la noapte!“. Aceasta metoda insa esueaza de cele mai multe ori, deoarece copilul devine foarte obosit si nu va avea deloc un somn linistit. Un exemplu foarte bun am putea fi chiar noi, adultii. Aminteste-ti de una dintre cele mai grele nopti ale tale, atunci cand ai simtit ca nu te poti odihni deloc. Apoi, incearca sa te gandesti la ce ai facut cu o zi inainte. De obicei, somnul agitat si lipsa de odihna apar pe fondul oboselii acute, sunt de parere cei mai multi dintre specialisti.
In majoritatea cazurilor, ceasul biologic al bebelusilor ticaie mult mai devreme decat ora la care ei sunt pusi in patut pentru somn. Cercetatorii americani considera ca in jurul orei 19.00-19.30, cei mai multi bebelusi si todderi sunt pregatiti de somn. Cu cat se respecta mai bine aceste ore, cu atat copilul va adormi mai repede si va avea un somn mai linistit pe tot parcursul noptii. Iar ca sa intelegi mai bine aceasta teorie, observa cateva seri la rand comportamentul micutului tau. Vei constata ca in jurul orei 19.00 cel mic intra intr-o stare de moleseala, devine agitat, plangacios si prost dispus. Acestea sunt doar cateva indicii ale faptul ca micutul este foarte obosit si ca ar fi timpul sa mearga la culcare.
Se culca mai devreme, se trezeste mai devreme?
Multi parinti se tem de faptul ca, daca isi adorm copiii mai devreme seara, acestia se vor trezi la prima ora a diminetii, cand nici macar soarele nu a rasarit. Gresit! Chiar daca se vor culca mai devreme, vor dormi mai mult si se vor trezi aproximativ la aceeasi ora ca in fiecare dimineata. Dimpotriva, cu cat il vei adormi mai tarziu, cu atat copilul va avea un somn agitat si deloc odihnitor noaptea si culmea ca tot dimineata devreme se va trezi.
Una dintre cititoarele noastre, mama a doua fetite in varsta de trei ani si jumatate, si respectiv doi ani, ne-a povestit metoda pe care a aplicat-o atunci cand a trebuit sa aleaga ora de culcare a copiilor ei: „Obisnuiam sa o adorm pe Ana, fetita mea in varsta de doi ani, la 21.30, aceeasi ora la care se culca si sora ei. Aceasta metoda era mult mai simpla pentru mine, pana am realizat ca, de fapt, imi lua foarte mult timp sa o adorm pe cea mica. Tarziu am facut o legatura intre ora tarzie de culcare si nelinistea si agitatia fetitei mele. Cand am inceput sa o culc pe Ana la ora 19.00, ea adormea mult mai repede si avea un somn mult bun.” a povestit Mihaela, din Baia Mare.
In cazul in care copilul tau adoarme destul de tarziu dupa-amiaza, este clar ca nu vei mai putea sa-l trimiti la culcare la ora 19.00. Insa poti lucra la aceasta problema. Incet, incet, in fiecare zi, incearca sa-l culci cu cate 15 minute mai devreme la pranz si la fel si seara, pana vei ajunge la ora dorita. Cu timpul, vei observa ca iti vor ramane aproape trei ore in fiecare seara, timp pe care sa-l petreci impreuna cu sotul tau, lucru foarte important intr-o relatie.