Am citit, de curand, ca in medie, un copilas activ face cam 20.000 de pasi pe zi, de aceea este important sa avem grija la felul in care face acei pasi. Iti doresti un copil sanatos si fericit? Atunci lasa-l cat mai des posibil in picioarele goale! Descalta-te si bucura-te si tu de beneficiile pe care ti le aduce mersul cu picioarele goale.
Citeste si: 8 lucruri interesante despre mersul bebelusului
Exista multe studii care arata ca cea mai buna solutie pentru dezvoltarea sanatoasa a picioarelor este … absenta incaltarilor! In alta ordine de idei, cu cat incaltamintea este mai stramta si mai inconfortabila, cu atat aceasta va duce la mobilitate redusa, dureri si deformari ale piciorului, scrie mother.ly.
Iata ce spun cateva studii:
- Un studiu publicat in 1992 in revista “Bone and Joint Journal” a aratat legatura dintre purtarea timpurie a incaltarilor si dezvoltarea anormala a boltii piciorului.
- Un studiu facut in 2008 (Gait and Posture) a aratat ca incaltamintea mai subtire si cu talpa mai flexibila interfereaza mult mai putin cu miscarea fireasca a copilului, spre deosebire de incaltarile cu talpa inflexibila sau mai groasa.
- Un studiu in 2008 (Foot and Ankle Surgery) a recomandat ca incaltarile tip sport sa fie cele utilizate in prima etapa a mersului la copii.
- Un studiu publicat in 2011 (Journal of Foot and Ankle Research) a aratat ca purtarea mult prea timpurie a incaltarilor nu incurajeaza miscarea fireasca a gleznei piciorului.
Stiai ca fiecare picior are 200.000 de terminatii nervoase, are 26 de oase, 33 de articulatii, peste 100 de muschi, tendoane si ligamente. Este o “constructie” destul de complexa si de fascinanta si n-ar trebui sa ne surprinda ca orice schimbare, cat de mica, poate altera mersul sau ii poate aduce dureri piciorului.
Citeste si: De cand poate purta bebelusul incaltaminte?
“Din momentul in care ii incaltam pe copii, ei vor incepe sa mearga gresit”, a spus Jessi Stensland, atleta si specialist in miscare fizica, sustinand ca piciorul unui om este proiectat sa primeasca o cantitate mare de stimuli si este construit astfel incat sa se miste liber si in diverse moduri, fiindca “prin picioare corpul nostru primeste numeroase informatii de care creierul are nevoie”.
Stensland sustine ca omul are nevoie sa mearga cu picioarele goale pe diferite tipuri de suprafete si ca in cazul copiilor dezvoltarea lor fizica incepe cu lasarea lor in piciorusele goale, iar cea din urma are o legatura importanta si cu dezvoltarea lor emotionala.
Dar fiindca locuim in zone in care nu prea ai cum sa mergi prea des cu picioarele goale, specialistii recomanda ca atat incaltamintea pentru copii, cat si pentru adulti sa fie aleasa cat mai atent, si anume: sa fie usoara, sa aiba talpa cat mai flexibila, sa nu aiba toc si sa aiba cat mai putine pernite la talpa.
Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!