Lasa-l sa se joace un pic prin ploaie, sa simta picaturile pe obrajori si pe manute, sa faca “tropa-trop” prin baltoaca. Lasa-l pentru cateva minute sa “miroasa” gerul iarna, sa faca bulgari, chiar si sa guste zapada (al meu asta a facut imediat cum a iesit afara) sau asculte cum vajaie vantul, sa se joace vara, cu piciorusele goale prin iarba, sa admire pomii infloriti primavara si sa miroasa florile, sa imbratiseze copaceii. Lasa-l sa fie un copil curios si fericit ca poate sa descopere.
Pentru un copil mic aproape toate lucrurile inconjuratoare pot fi experiente senzoriale minunate! Afla aici care sunt cele mai simple 6 activitati Montessori, excelente pentru toddler.
Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!
Copilul este fascinat de tot ce se afla in jurul lui si este foarte curios sa descopere lucruri de pipait, precum si sunete noi, mirosuri si de ce nu, chiar gusturi. Iar toate aceste experiente il distreaza si in acelasi timp, il invata si-l ajuta sa descopere lumea inconjuratoare.
Iata cateva idei simple folosite in sistemul Montessori, care ar putea fi experiente bune pentru toddler-ul tau.:
Comorile din ladita sau din cos
Intr-o ladita pune tot felul de obiecte, care l-ar incuraja sa-si doreasca sa le descopere. Astazi poti pune 10 obiecte, maine alte 10 obiecte si tot asa, iar micutul va fi entuziasmat de toate acele “comori” gasite de el. Ai grija ca acestea sa nu fie mult prea mici, sa nu fie periculoase, sa fie potrivite varstei lui.
Exemple de obiecte de pus in cos? De la carticele, pensule, perii, bucati de material, cuburi, casolete, frunze, bucati de carton, hartii, plusuri, pana la ustensile de bucatarie si casolete, de fapt, orice i-ar capta atentia si ar dori sa pipaie, sa examineze, sa se joace.
“Zornaitoare” facute de mami si tati
Cateva sticlute de plastic goale le poti umple cu tot felul de obiecte, astfel incat sa ai la final cateva “zornaitoare” interesante. Intr-o sticla poti pune bucati mici de hartie colorata mototolite, in alta un sfert de sticla cu nisip, in alta margelute, fasole, orez, paste, linte, pietricele (atentie sa aiba capacul bine inchis!), alta sticla cu un sfert cu apa, pe care o poti colora cu un strop de acuarela.
Descoperim natura
Lasa-l sa se joace in nisip, sa descopere in parc frunzulitele, sa miroasa floricelele, sa vada cum se simte la atingere scoarta copacilor etc. Si ce daca se murdareste? Si ce daca va gusta cateva fire de iarba?
Citeste si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!
Pictura cu degetelele
Aceasta este una dintre cele mai distractive activitati de facut cu copilul acasa. Pe o musama, asaza-i o coala de hartie, pune-i la dispozitie un set de culori de vopsea non toxica pentru pictura cu degetelele, arata-i un pic cum le poate folosi si… lasa-l sa se distreze!
Nisipul kinetic
O alta activitate potrivita pentru un toddler curios si buna de facut pe o musama este nisipul kinetic, la care poti adauga si cateva forme interesante.
Sa modelam!
Un set de plastilina non toxica ar fi bine sa aiba prin casa toti parintii de toddler. Este una dintre cele mai la indemana activitati pentru zilele ploioase, in care nimeni nu are chef de iesit afara.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Fraze din educatia Montessori pe care le poti folosi si acasa