Ce trebuie să știi despre toddler-ul tău sau cum gestionăm perioada antepreșcolară?

Foto: raisingchildren.net.au

Etapa de bebeluș se termină cam în momentul în care copilul începe să meargă. Cei mai mulți dintre specialiști au ajuns la concluzia că perioada de toddler (etapa antepreșcolară) începe, în medie, în jurul vârstei de 1 an și 2 luni (14 luni de la naștere) și durează cam până la vârsta de 3 ani (36 de luni), iar ca o observație comună este că majoritatea copiilor devin mai greu de gestionat în această perioadă. Iar acest lucru este pentru că fac un salt uriaș de dezvoltare în acest moment.

Nu le mai e chiar atât de ușor distrată atenția ca înainte. Își dau seama că au o oarecare influență în lume, dar nu prea multă putere și încep să experimenteze tot felul de lucruri pentru a vedea cum își pot îndeplini nevoile și dorințele lor, și care ar fi limitele, scrie ahaparenting.com.

Acesta poate fi un moment cu multe provocări pentru părinți, dar în același timp este și unul minunat să-ți urmărești copilul cum crește, se dezvoltă, cum ”înflorește”.

Cât de ”dificilă” este etapa de la 14 la 36 de luni depinde, parțial, de atitudinea părintelui. Rebeliunea copilului tău va fi invers proporțională cu libertatea pe care i-o oferi de a explora, de a se dezvolta potrivit nevoilor și vârstei lui.

Cât de mult are voie să exploreze, să-și stabilească propriul ritm, să se simtă stăpân pe lumea lui, să descopere că este o persoană competentă?

O mare parte din cum va decurge această etapă depinde de părinte.

  • Poți asculta propunerile copilului tău pentru independență fără a le considera insulte personale?
  • Poți renunța la control pentru ca copilul tău să dezvolte un sentiment de control asupra lumii lui?
  • Știe că poate conta pe tine pentru a-l ajuta să-și satisfacă nevoile sau simte că trebuie să lupte mereu cu tine?
  • Poți să stabilești limitele necesare pentru siguranța lui și pentru sănătatea ta, empatizând în același timp cu dezamăgirea pe care o poate resimți atunci când nu obține ceea ce își dorește?
  • Îi poți tolera furia față de tine cu înțelegere, recunoscând întreaga gamă de emoții pe care le exprimă?
  • Poți să vezi situația din punctul de vedere al copilului tău și să empatizezi cu el?

Cu cât poți răspunde mai des cu ”da” la aceste întrebări, cu atât etapa de toddler va fi mai ușoară și cu atât dezvoltarea lui emoțională va fi mai sănătoasă.

Prioritățile/”Sarcinile” copilului în ceea ce privește dezvoltarea lui armonioasă în etapa de toddler:

  • Din punct de vedere fizic se observă o dezvoltare rapidă.
  • Se dezvoltă rapid și creierul copilului.
  • Însuşirea rapidă a vocabularului şi a regulilor verbale.
  • Copilul învață cum să rămână conectat cu tine în timp ce el își afirmă propriile nevoi și dorințe.
  • Descoperă despre sine că este o persoană puternică, competentă, capabilă să acționeze cu succes pentru a-și satisface nevoile.
  • Învăță că și ceilalți copii sunt oameni și că se relaționează cu ei în siguranță, așa că nu trebuie să fie agresiv cu ei.
  • Învață regulile lumii fizice, cum ar fi gravitația.
  • Învăță regulile lumii sociale, cum ar fi cum să ceri ceea ce îți dorești.

Prioritățile tale ca părinte în perioada de toddler:

  • Asigură-te că în timp ce explorează copilul tău este în siguranță.
  • Renunță la o parte din control, astfel încât copilul să poată simți că deține și el uneori controlul asupra lumii lui.
  • Bucură-te că e curios și că e dornic să-și câștige independența.
  • Păstrează-ți o atitudine pozitivă!

Iată de ce are nevoie un toddler de la părinte:

  1. Validarea competenței/independenței lui.

Copilul tău știe deja că există o mulțime de limite și lucruri pe care nu le poate controla. Acum trebuie să învețe că există lucruri de care se poate ocupă, cum ar fi propriul lui corp (cel puțin în cea mai mare parte), și trebuie să se experimenteze ca este competent și puternic, capabil să-și îndeplinească nevoile și dorințele.

  1. Structură, limite, rutină și siguranță.

Copiii mici încep să înțeleagă că lumea este destul de mare. Chiar și propriile emoții și sentimente li se par copleșitoare uneori. Au nevoie de asigurarea că părintele este la conducere și îi poate ține în siguranță – de lume, precum și de propriile lor emoții mari și cam greu de gestionat, precum și de lipsa autocontrolului.

  1. Să înțeleagă noțiunea de timp și cum se structurează lucrurile, activitățile.

De exemplu, „După prânz este timpul pentru somn, apoi mergem cu mașina la bunica.”). Copiii mici trebuie să știe la ce să se aștepte și se descurcă mai bine cu o rutină definită. Vorbind despre noțiunea de timp și ordinea evenimentelor ajută, de asemenea, la dezvoltarea cortexului prefrontal al copilului tău, care este funcția executivă a creierului.

  1. Reactivitatea și conexiunea cu tine.

Copiii mici trebuie să rămână conectați cu părinții lor, mai ales în acele momente dificile în care emoțiile sunt mari și copleșitoare. Privește lucrurile din punctul lui de vedere și vei vedea că are sens(în multe situații) ceea ce încearcă să-ți spună/explice. Chiar dacă în cele din urmă trebuie să învețe modalități mai potrivite de a-și exprima emoțiile, este important să știe că îl iubești și îl accepți exact așa cum este, chiar și cu toate acele sentimente dezordonate. Chiar dacă nu poți face ceea ce dorește el, îl va ajuta să fie mai cooperant, dacă poți fi înțelegător și poți simpatiza cu frustrarea/ nefericirea lui din prezent. Așa învață copilul tău că nu poate obține întotdeauna ceea ce își dorește, dar obține ceva mai bun – un părinte care il iubește necondiționat, orice-ar fi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here