Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

In perioada dintre 1 si 2 ani, laptele reprezinta o sursa importanta de nutritie pentru copil, fie ca este vorba despre cel matern, fie despre cel formula. Cu toate acestea produsele alimentare sunt considerate cele care ar trebui sa fie hrana de baza, sa-i ofere principalele elemente nutritionale de care are nevoie un copil, pentru a creste si a se dezvolta sanatos. Afla aici mai multe despre alimentatia copilului intre 1 si 2 ani.

Citeste si: Cum inveti copilul sa manance sanatos?

La 1 an copilul invata cum sa manance singur. Poate sa mestece mancarea, si daca a fost diversificat si a acceptat cu usurinta solidele, atunci copilul poate manca deja ceea ce se gateste pentru intreaga familie, atata timp cat nu are un istoric de alergii sau intolerante, mancarea nu este picanta, contine sare foarte putina (spre deloc!) si nu consuma alimente care nu sunt indicate unui copil mic de 1 an (anumite specii de peste, de exemplu).

“Ofera-i mai intai mancare, apoi alapteaza-l, daca ii este copilului foame in continuare”, scrie Unicef.org.

Citeste si: Cum poti convinge un toddler sa manance sanatos?

Ce poate sa manance un copil la aceasta varsta?

Aproape orice mananca si ceilalti membri din familie, tinand cont de cateva recomandari enumerate mai sus, dar pe care le poti discuta cu pediatrul. Ai grija ca fiecare bucatica pe care o mananca sa conteze, adica sa fie mancare nutritiva, sanatoasa, gustoasa, satioasa. Asigura-te ca are parte de un meniu divers, care contine legume, leguminoase, nuci, fructe, cereale, produse ce contin proteine animale (oua, carne, peste) etc.

In jurul varstei de 1 an copilul invata sa mearga, de aceea este important sa tii cont ca are nevoie de energie, de aceea meniul lui va insemna 3 mese si 2 gustari (uneori chiar 3!). Daca nu alaptezi, aminteste-ti ca produsele lactate sunt in continuare destul de importante pentru el (laptele, iaurtul, branzica etc).

Un copil intre 1 si 2 ani nu are deloc nevoie de mancare de tipul fast- sau junk –food! Evita chips-urile, checurile, bomboanele, biscuitii care sunt bogate in zahar, sare, grasimi nesanatoase si tot felul de aditivi foarte nesanatosi pentru cel mic.

Citeste si: 8 sfaturi pentru o cina in familie reusita

Sfaturi pentru aceasta perioada:

  • Copilul va fi incantat sa aiba bolul lui, tacamurile (speciale pentru el) si sa fie lasat sa manance singur (exact ca cei mari!), alaturi de familia lui.
  • Asteapta-te ca la inceput orice masa pe care o serveste sa dureze mai mult decat la ceilalti, pentru ca el are nevoie de timp sa o examineze, sa o miroasa, sa o mestece, sa-i observe si pe ceilalti ce fac. Eheee, multa treaba!
  • Interactioneaza cu el, explica-i despre ceea ce mananca, intreaba-l ce gust are mancarea si chair daca n-o sa-ti raspunda prin cuvinte, zambeste-i. Fa-l sa se simta in siguranta, iubit si sa i se formeze obiceiul ca este interesant (si gustos!) sa stai la masa.
  • Nu uita nicio clipa ca esti urmarit (ce mananci, cum mananci si cat mananci!).

Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here