Efectele crizei COVID și ale tulburărilor de stres post-pandemic au dus la o escaladare a simptomelor de depresie și anxietate la români, cu precădere în rândul populației tinere.
Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în helpline-ul depreHUB, în 2021 tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emoțional (44,4% dintre apelanți) pentru că se simțeau deprimați (33,3%), anxioși (27,8%) sau panicați (11,1 %), se confruntau cu dependențe (5,6%) sau ideație suicidară (5,6%). De la începutul anului, numai Serviciul de urgență 112 a redirecționat în helpline 158 de persoane cu gânduri suicidare, în urma parteneriatului dintre STS și depreHUB.
Cei mai vulnerabili în fața anxietății și atacurilor de panică au fost însă adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Peste 60% dintre adolescenții care au apelat teenline-ul depreHUB în 2021, au avut nevoie de suport psiho-emoțional pentru anxietate și atacuri de panică generate de stresul post-pandemic.
“Online-ul, izolarea socială, pierderea contactului cu realitatea școlară fac din tinerii noștri cea mai vulnerabilă populație. Tinerii a căror educație este întreruptă au șanse aproape de două ori mai mari să sufere de anxietate sau depresie față de cei care nu au avut astfel de perturbări. Instalarea stresului post-trauamtic, anxietatea și depresia au dus deja la creșterea numărului de adolescenți în dezechilibru emoțional, ceea ce face ca numărul de psihologi și psihiatri să fie insuficient. Este evident că traversăm o adevărată criză emoțională în rândul tinerilor și că sunt necesare campanii și măsuri naționale de prevenție și intervenție în sănătate mintală.”, afirmă psiholog Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.
Călătoria continuă. Alege viata!, noua campanie depreHUB în parteneriat cu Metrorex
Asociația Happy Minds, prin proiectul depreHUB, s-a alăturat inițiativei Metrorex privind descurajarea tentativelor de suicid de la metrou și au lansat împreună campania de prevenție “Călătoria continuă. Alege viața!”. Prin intermediul campaniei, depreHUB asigură gratuit, 24/7, suportul psiho-emoțional pentru clienții Metrorex, prin celor două linii telefonice de suport 0374.456.420 (pentru adulți și vârstnici) și 0374.461.461 (pentru adolescenți). Campania se va desfășura în mai multe etape, prin mesaje vizuale care vor rula pe monitoarele de la nivelul peroanelor, afișe cu mesaje motivaționale expuse în stațiile de metrou, dar și mesaje audio, care vor fi redate prin intermediul instalațiilor de sonorizare.
depreHUB, doi ani de la lansare
Pe 10 octombrie, Asociația Happy Minds aniversează 2 ani de la lansarea depreHUB și transformă luna octombrie în luna wellness-ului emoțional, printr-o serie de live-uri sub conceptul CARE talks. Live-urile vor fi moderate de Psiholog Yolanda Crețescu, președintele asociației, și vor avea ca invitati specialiști din diferite domenii, ambasadori ai sănătății mintale, parteneri sau beneficiari ai proiectului.
Rezultatele depreHUB în cei 2 ani de activitate:
- Peste 21.000 de persoane au primit ajutor psiho-emoțional prin intermediul celor două linii de helpline;
- Peste 6.000 de persoane și-au evaluat sănătatea emoțională și au aflat dacă au simptome de depresie sau anxietate cu ajutorul screening-urilor online;
- Peste 300 de sesiuni de psihoterapie gratuită au fost susținute de psihologii depreHUB pentru persoanele defavorizate.
În prezent, depreHUB derulează două campanii sociale: „teensUP workshops”, finanțată de Telus International România, prin intermediul căreia 100 de adolescenți vor beneficia de 4 ateliere de dezvoltare personală, și „Transformăm lacrimile în zâmbete”, 1000 sesiuni de terapie gratuită pentru persoanele defavorizate, finanțată de Kaufland Romania.