Ce este mai dragut decat sa privesti mutrita bebelusului atunci cand doarme profund, apoi dintr-odata zambeste sau se incrunta ca si cand o intrebare ii apare in minte? Tu stii ce viseaza bebelusul?
Cunosti deja faptul ca bebelusii dorm mult, nou-nascutii avand deja recordul de 16 ore pe zi, in reprinze de cate trei-patru ore. Dar stii ca viseaza in 50-60% din acest timp? O serie de experimente au demonstrat ca somnul bebelusului se imparte in mai multe faze, insotite de semne caracteristice.
Ai observat ca in “somnul agitat” bebelusul afiseaza o mimica numita “sociala” – zambet, surpriza, bosumflare, dezgust, durere – care te fac sa crezi ca este chiar treaz. Activitatea cerebrala este intensa, ochii se misca pe sub ploape, degetelele mici se misca, etc.
Dar cel mai surprinzator este faptul ca bebelusul dormea inca dinainte de a se naste…. El avea deja un astfel de comportament in uter.
Visele, indispensabile pentru dezvoltarea bebelusilor
Datorita progreselor in ecografie, este posibil sa se observe inca din a 20-a saptamana de sarcina miscarile rapide ale ochilor si ale degetelelor, semne ca fatul viseaza…
Cercetatorii in domeniu considera ca aceste faze ale somnului joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central, deci a creierului, in perioada in care bebelusului ii lipsesc stimuli externi. Mai surprinzator, aceste faze vor fi esentiale in procesul de memorie, in vedere, potrivit unei teorii a “reprogramarii” genetice. Ele vor evita ca invatarea acumulata in timpul zilei sa nu supraaglomereze memoria bebelusului. Retraind in vis in propria sa maniera, acesta isi va cladi propia identitate. Asa se face ca, desi traiesc in medii asemenatoare, fiecare persoana ramane diferita… Chiar daca se cunosc cateva mecanisme ale functionarii viselor bebelusului, nimeni nu este capabil inca sa identifice ce se ascunde in spatele lor…
Bebelusule, visezi cumva biberonul?
Problema ramane nerezolvata si complexa, atata timp cat stim ca visele utilizeaza elemente stocate in memoria pe termen scurt si in ceea ce priveste bebelusul campul de actiune este foarte redus. Asa cum atunci cand pisica doarme are un comportament tipic de joc sau de vanatoare a unui obiect sau soricel imaginar, asa si bebelusul nostru viseaza scenarii caracteristice spatiului sau, probabil biberonul sau sanul mamei de unde alapteaza.
Atentie!!!
Bebelusii absorb tot ca niste bureti. Daca in timpul zilei este agitat, visul nocturn va regla aceste probleme si conflicte. Ca si visele, cosmarurile ii permit sa “digere” acumularile din timpul zilei si sa le trieze. Prin urmare, nu te ingrijora cand bebelusul tau are cosmaruri. Acestea afecteaza toti copiii intre 2 si 6 ani.