Suzeta bebelusului a cazut pe podea?

Daca doar gandul ca ai putea „sa cureti” suzeta bebelusului in cavitatea ta bucala oferindu-i-o, ulterior, micutului tau te ingrozeste, ei bine gandeste-te la acest lucru de doua ori. O echipa de specialisti, prezenti la intalnirea anuala a Colegiului American de Alergologie, Astm si Imunologie (engl. ACCAI), o asociatie medicala importanta din SUA, sugereaza ca exista o asociere intre „suptul” suzetei de catre parinte si reducerea aparitiei alergiilor la copii.

Studiul a constat in intervievarea frecventa a unui numar de 128 de mamici incepand de la varsta de 10 luni de viata ale bebelusului si continuand pana la 18 luni, scrie Eurek Alert!.

„Am descoperit ca acei copii ai caror mame le-ar fi curatat suzeta cu propria lor saliva au un nivel scazut de anticorpi IgE. Cu toate ca exista si exceptii, totusi nivelurile ridicate de IgE indica totodata un risc crescut de aparitie a diferitelor alergii sau astm”, explica Eliane Abou-Joude, medic alergolog, membru al ACCAI si principalul autor al studiului condus de cei din cadrul organizatiei de sanatate „Henry Ford” din Detroit, Michigan.

Citeste si Dr. Alexis Cochino despre sistemul imun al copilului. Cum poti grabi productia de anticorpi in doar o zi, nu intr-o saptamana

Conform siteului Sfatul medicului, anticorpii IgE sunt un tip de imunoglobuline produse de organismul uman care sunt implicate in reactiile alergice. „Fiecare individ are diferiti anticorpi IgE si fiecare substanta alergica stimuleaza productia de IgE specifici pentru ea. De exemplu, un anticorp IgE, creat pentru a reactiona impotriva ruginei, va reactiona numai impotriva ruginei, nu si impotriva polenului”, mai precizeaza sursa medicala.

Dintre mamele participante, 41% dintre acestea au raportat ca sterilizau suzeta dupa ce aceasta cazuse pe podea, in timp ce 72% dintre mame au marturisit ca spalau suzeta dupa un astfel de incident si doar 12% dintre ele au raportat ca, initial, o curatau in propria saliva dupa ce luau suzeta de pe jos. Rezultatele studiului au aratat o scadere a nivelului de anticorpi IgE incepand de la zece luni de viata si continuand pana la 18 luni, durata de incheiere a studiului.

Citeste si Cand stim ca bebelusul are astm? Cauze, simptome si sfaturi medicale

„Ceea ce stim este ca expunerea la diferite microorganisme cat mai devreme in viata stimuleaza sistemul imunitar si il poate proteja impotriva diferitelor boli alergice. Felul in care parintele curata suzeta in propria-i cavitate bucala este un exemplu pozitiv de a-i transmite copilului mic microorganismele sanatoase, benefice pentru sanatatea sa”, precizeaza medicul alergolog.

Cu toate acestea, acest studiu nu inseamna neaparat ca „sugerea” suzetei de catre parinte cauzeaza scaderea nivelului de anticorpi IgE. Un punct slab al studiului este numarul mic de participanti, ceea ce poate face dificila redactarea unor concluzii generaliste.

In general, alte studii au aratat ca persoanele care traiesc intr-o gospodarie unde se afla si animale, cele care evita masina de spalat vase, dar si bebelusii care se nasc pe cale naturala, nu printr-o operatie de cezariana au un risc mai mic de a dezvolta boli alergice, potrivit CNN.

Citeste si Alimentele cu potential alergen pot fi introduse mai devreme

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here